I dryga tre decennier gick Anders Nilback och funderade på hur livet hade sett ut om han hade blivit polis som ung. Han kom in på utbildningen 1989. Men i samma veva var han inblandad i en trafikolycka som satte polisdrömmen på paus. I stället tog han ett jobb som säljare på Göteborgs Kex och stortrivdes. Det blev starten på en lång karriär inom marknadsföring och försäljning som kröntes av ett jobb som vd för ett dotterbolag till Polarbröd.
– Det var ett fantastiskt jobb och jag tänkte att här kommer jag gå i pension, berättar Anders.
Men sedan brann Polarbröds fabrik i Älvsbyn ner 2020. I efterdyningarna fick många anställda i koncernen gå. Däribland Anders som plötsligt blev arbetslös och fick känna på hur det är att söka jobb när man är 50 plus.
– Jag hade ett bra cv, goda vitsord och referenser. Men ofta blev jag inte ens kallad på intervju.
Att bevisa åldersdiskriminering är svårt. Men Anders vet med säkerhet att han blev utsatt, åtminstone en gång. Det var ett jobb som han kände sig som klippt och skuren för. Och när han inte ens blev kallad på intervju vädjade han till rekryteringskonsulten att få veta varför.
– Han gick med på att vara helt ärlig om jag lovade att inte använda det emot honom. Sedan förklarade han att jag var den klart bästa kandidaten, men att arbetsgivaren tyckte att jag var för gammal.
En tid senare stod Anders och pratade med sin spinningledare som bara är några år yngre än honom. Spinningledaren berättade att han just hade sökt till polisutbildningen. Anders blev förvånad, eftersom han trodde att det fanns en övre åldersgräns för att bli polis.
– Vid det laget hade jag fått ett nytt vd-jobb, men min fru sade att nu får det vara slut på det här tjatet om att du missade chansen att bli polis. Nu får du söka.
Anders trodde inte att han skulle komma in men Polismyndigheten betalade både hotell och resa ner till prövningen i Malmö, så vad hade han att förlora. Han fick göra precis samma tester som alla andra, med samma kravgränser, och tre veckor senare fick han besked om att han hade klarat allihop och var antagen.
Ingen övre åldersgräns
Från slutet av 1950-talet fram till 1962 fanns det en övre åldersgräns för att antas till polisutbildningen på 30 år. Efter det har det bara funnits en undre gräns som har varierat under olika perioder. För närvarande gäller att man måste ha fyllt 18 år när man ansöker.
Källa: Polisutbildningsenheten vid Polisen.
Anders valde att läsa utbildningen på campus i Borås. Medelåldern bland campusstudenterna ligger kring 25 år medan de som läser på distans är i snitt tio år äldre, berättar han.
– Jag ville vara på skolan varje dag så jag hamnade med det yngre gänget.
Blev åldersskillnaden en grej?
– Mest en rolig grej. De andra tyckte jag drog samma skämt som deras pappor där hemma. Jag antecknade för hand på föreläsningarna och var väl den enda som hade mus till datorn. Så det fick jag ju lite kommentarer om också. Sedan var det många studenter som trodde jag var en av lärarna när jag kom i uniform, men med axelklaffarna dolda under en jacka. Då hälsade de så artigt på mig.
Hade du några fördelar av din ålder?
– När det gäller det tekniska kommer jag aldrig i kapp dem som har vuxit upp med Ipad i barnvagnen. Däremot har jag en livserfarenhet som gör att jag ibland kan dra vissa slutsatser som inte de kan. Jag har också lätt för att prata med människor i alla åldrar, även med unga eftersom jag själv har tre barn.
Den förmågan kommer väl till pass nu när Anders gör aspiranten vid bland annat områdespolisen på Hisingen i Göteborg. Under utbildningen sommarjobbade han på brott i nära relationer i Göteborg, vilket han också gillade. Och nu är han i valet och kvalet om han vill tillbaka dit eller till områdespolisen när han är färdig.
– Jag skulle ju kunna jobba på IGV också för jag har ju klarat en utbildning som till stor del är inriktad mot den verksamheten. Men där har ändå fysiken betydelse. Det är onödigt att jag stjäl den platsen från någon 25–30-åring som är betydligt bättre lämpad att springa efter bovar.
På torsdagen meddelades det att Anders har vunnit årets Senior Talent Award som delas ut av Sveriges Marknadsförbund. Han delar priset med Polismyndigheten. Enligt motiveringen har pristagarna motverkat ”ålderism” genom att visa på mervärdet av i livserfarenhet.
När Marknadsförbundet hörde av sig till Anders och berättade att han vunnit kände han sig först en smula obekväm.
– Det är först i december som jag förhoppningsvis blir färdig polis. Jag kan fortfarande bli underkänd under aspiranten. Men de förklarade att priset inte handlar om aspiranten, utom om att komma in på utbildningen och klara den. Och ett pris är ju bra PR för myndigheten, så det hade varit dumt att tacka nej.
Vissa tycker att det är dumt att ge en dyr utbildning till någon som har så få år kvar i arbetslivet som du. Vad säger du om det?
– Jag tror att pensionsåldern kommer att höjas. Och jag hoppas kunna jobba som polis i åtminstone åtta år. Det kommer i så fall vara bland det längsta jag har varit på något jobb. Sedan finns det ju många som går polisutbildningen och bara jobbar ett par år i yrket innan de slutar. Där kan man verkligen tala om resursslöseri.
Senior Talent Award
Delas sedan 2021 ut av Sveriges marknadsförbund till personer och organisationer som utmanar fördomar kring ålder inom arbetslivet.
Anders Nilback får priset tillsammans med Polismyndigheten. I motiveringen står att pristagaren ”gång efter annan, flyttat gränserna i rätt riktning – och har dessutom på ett föredömligt konkret och kommunikativt sätt motverkat ålderism”.
Bland tidigare pristagare finns bland annat författaren Camilla Läckberg
och artisten Tomas Ledin.
Källa: Sverige Marknadsförbund
Anders förväntar sig ingen särbehandling av myndigheten på grund av sin ålder. Men han har en förhoppning om att myndigheten ska vara lite varsam med den begränsade tid han har i yrket.
– Jag hoppas att jag kan ha en konstruktiv dialog med myndigheten så att jag så snabbt som möjligt kan hamna på ett ställe där jag får jobba med det som jag brinner för och där jag kan göra störst nytta, till exempel inom områdespolisen eller som utredare av brott i nära relationer.