Annons
Annons

Yrkesetik fick tumme ner

"En bristfällig produkt som riskerar att användas mot kåren." Kongressen sade tvärnej till förbundsstyrelsens förslag till yrkesetiska riktlinjer.
26 september 2024, 09:58

Sedan kongressen 2020 har förbundsstyrelsen haft i uppdrag att ta fram en yrkesetik för poliser. Förhoppningen är att en sådan kan stärka förtroendet för kåren, höja statusen för yrket och i förlängningen även lönerna. 

Men när de etiska riktlinjerna togs upp för beslut på kongressen under onsdagen blev det avslag. Kongressombuden stod inför valet att godkänna eller förkasta texten i dess helhet, och landade då i att förkasta den.

Kongressombudet Andreas Nelin från region Väst tillhörde dem som röstade mot.
– Jag är tveksam till att det behövs ett regelverk utöver de lagar och förordningar som styr hur vi ska bete oss som poliser. Jag ser också problem med hur de föreslagna riktlinjerna är formulerade, sade han till Polistidningen.

Andreas Nelin. Foto: Privat.
Andreas Nelin, kongressombud region Väst.

Foto: Privat.

Han har bland annat reagerat på punkten 3 i kombination med punkten 12. I trean står det att en polis sätter allmänhetens intressen före sina egna och i tolvan att en polis ska sträva efter att följa yrkesetiken oavsett om man är i tjänst eller inte.
– Betyder det att allmänheten alltid ska kunna rycka tag i mig, till exempel när jag sitter med familjen och grillar, och kräva att jag ska hjälpa till med något.  

Vi binder ris åt egen rygg.

Kongressombudet Stefan Ragnesand från nationella avdelningar var inne på samma spår när han gick upp i talarstolen. 
– Arbetsgivaren skulle kunna använda den här yrkesetiken för att till exempel dra ner på inställelsetiden vid beredskap. Det står ju här att samhällsuppdraget går före våra intressen. Vi binder ris åt egen rygg med den här etiken. 

Polisförbundets andre vice ordförande Sophia Willander replikerade att yrkesetiken inte handlar om att poliser ska sätta samhällsuppdraget före familj och fritid. 
– Det handlar om att sätta uppdraget före sig själv i kontexten att motverka mutor och korruption, att inte ha egen vinning i sitt uppdrag som polis.

Sophia Willander
Sophia Willander, andre vice ordförande Polisförbundet


Utdrag ur yrkesetiken

En polis…

  • tar ansvar för den polisiära makten,
  • sätter samhällsuppdraget och allmänhetens intressen före egna intressen,
  • motverkar försök till otillbörlig påverkan,
  • rapporterar missförhållanden,
  • tar aktivt ansvar för sin egen, organisationens och yrkets utveckling,
  • vårdar sitt språk,
  • är uppmärksam på sitt eget och andra anställdas mående, och
  • strävar efter att följa yrkesetiken oavsett om denne är i tjänst eller inte.
Läs hela det ratade förslaget här.

Men fler kongressombud var skeptiska. Anna Allard från region Väst tyckte att yrkesetiken såg ut som något som arbetsgivaren hade kunnat besluta om. 
– Vår yrkesetik borde se annorlunda ut. Det finns saker i den som jag tycker är jättebra, men också en del som är mindre bra. Eftersom vi inte hade möjligheten ändra mer än enstaka ord landade vår region i att förkasta förslaget. 

Det här programmet är undermåligt.

Jon Metz från region Stockholm, reagerade på punkt 8 i förslaget till yrkesetik. Där står det att ”en polis tar hand om utrustning, arbetsverktyg och andra resurser så att de av samhället tilldelade medlen inte slösas eller missbrukas”. 
– När jag går till jobbet så putsar jag mina kängor, gör kontroll före körning och låter inte lasern studsa runt i radiobilen. Men är det en etisk fråga? Det här programmet är undermåligt så jag vill att det avslås, avslutade han sitt anförande.  

Förbundsordföranden Katharina von Sydow gick upp och försvarade yrkesetiken. Hon redogjorde bland annat för den grundliga beredningsprocessen.
– Det började redan 2016 när förbundsstyrelsen tillsatte en etikgrupp med Gunno Gunnmo som ordförande. Arbetet i den gruppen mynnade ut i det kriminal- och yrkespolitiska programmet 2020 som innehöll uppdraget att ta fram en yrkesetik för poliser. 

Katharina
Katharina von Sydow, Polisförbundets ordförande

Efter ett omtag på kongressen 2022 har en arbetsgrupp jobbat med att ta fram ett konkret förslag. Enkäter har skickats ut till både medlemmar och allmänhet med frågor om vad som kännetecknar en professionell polis. Olika experter har konsulterats. Och arbetsgruppen har stämt av med förbundsregionerna och förbundsstyrelsen under arbetets gång, enligt Katharina von Sydow. 
– Varje punkt har vänts och vridits på. Det här är verkligen inget hastverk. 

I slutändan avgjordes frågan genom acklamation där förslaget om att avslå den föreslagna yrkesetiken fick ett rungande ja, medan förslaget att bifalla möttes av tystnad. Var detta då spiken i kistan för idén om en yrkesetik för poliser? Polisförbundets andre vice ordförande Sophia Willander svarar så här i ett sms till Polistidningen:

”Polisförbundet kommer inte släppa de yrkesetiska frågorna, engagemanget på kongressen för etikfrågor visar att de är viktiga för våra förtroendevalda och medlemmar. Nu tar ett arbete vid om hur vi fortsatt ska arbeta med etik. I vilken form får vi komma fram till gemensamt.” 

På kongressen behandlades också ett förslag till nytt likabehandlingsprogram för Polisförbundet. Programmet godkändes och ersätter därmed det gamla programmet från 2016. 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst