Mäns våld mot kvinnor och barn är en prioriterad uppgift för Polisen, konstaterar Lars Wirén, polisområdeschef i Örebro.
– Många medarbetare är engagerade i problematiken. Och ur det uppstod frågan: Hur jobbar vi med oss själva? Vi borde rimligen vara ett föredöme om vi ska ställa krav på andra delar av samhället att bli bättre på detta.
Lars Wirén, chef för polisområde Örebro.
Foto: Polisen
En omvärldsspaning visade att Polisen inte är först på bollen i Myndighetssverige.
– Försäkringskassan, Migrationsverket och Kriminalvården hör till dem som redan tagit in brott nära relationer som en punkt i det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Och från och med nästa år tänker alltså polisregion Bergslagen följa efter.
– Det handlar om att chefer ska ställa frågor om detta vid medarbetarsamtal, utvecklingssamtal och andra en-till-en-möten med medarbetarna.
Varför ska våld i hemmet vara en del av en arbetsgivares arbetsmiljöarbete?
– För det första är våld i hemmet en polisiär angelägenhet. Vi är skyldiga att ställa frågor om det till utomstående, så varför inte till våra egna medarbetare. Sedan påverkar måendet hur man fungerar på arbetet. Och precis som man kan få stöd vid missbruk så ska man kunna få det om man lever i en osund relation.
Om chefen är polis finns en anmälningsskyldighet. Är det ett problem i rollen som stöttande arbetsgivare?
– Vill man bara hitta hinder så är det en utmaning. Men vi hanterar ju alla andra former av brottsmisstankar mot våra medarbetare. Det är just när vi pratar om den här typen av brott som det blir ett stigma. Kan vi hantera andra brott så kan vi hantera det här också tänker jag.
Region Bergslagen har satt ihop en arbetsgrupp som tittar på vilken kompetensutveckling som behövs för chefer inom det här området.
– Men tanken är att under 2025 ska vi få in ett antal extra frågor om detta i de underlag vi har för samtal mellan chef och medarbetare.