Den nationella särskilda händelsen Frigg sjösattes i oktober 2023 under en period då gängvåldet eskalerat till aldrig tidigare skådade nivåer. Polismyndighetens mål är nu att Frigg ska avslutas den 15 januari. Biträdande rikspolischef Stefan Hector har tidigare sagt att särskilda händelser bör hållas korta för att undvika att grundorganisationen urlakas och att parallella ledningssystem byggs upp.
När Frigg sätter punkt ska framgångsrika metoder från den särskilda händelsen permanentas i linjeverksamheten. Mer specifikt handlar det om ett system för informationsdelning som bygger på ett nationellt driftcenter (NDC) sammankopplat med sju regionala driftcenter (RDC). NDC ska sortera under Noa och RDC under regionkanslierna.
Stefan Hector säger att det inte rör sig om någon ny befälsstruktur. Mandatet för vakthavande befäl i respektive region ska vara oförändrat. Driftcentrens uppdrag ska vara att samla in och analysera information från en mängd olika källor och sedan snabbt sprida den vidare i organisationen, enligt Hector.
Till exempel: Information om en rymning från ett SiS-boende kommer in, en koppling till ett morduppdrag i en krypterad chatt upptäcks – vilket leder till att en gärningsman kan gripas.
– Det är mervärdet från Frigg som vi vill ha i linjen och det ska åstadkommas i driftcentren, säger Stefan Hector.

Stefan Hector, biträdande rikspolischef
Foto: Pressbild
Något formellt beslut om driftcentren har rikspolischef Petra Lundh emellertid ännu inte undertecknat. Detta på grund av att MBL-förhandlingar inte genomförts. Trots det pågår förberedelserna för fullt på Noa och ute i regionerna har inrättandet av driftcenter redan förhandlats.
Polisförbundet är i grunden positiva till att Polismyndigheten tar fasta på framgångsrika koncept och utvecklar sina metoder. Men man kräver en rad klargöranden.
– Våra medlemmar måste få veta hur man ska jobba. Vilka arbetstider gäller? Vilka funktioner handlar det om? Ledningssystemet – vem leder och styr? Vi har fortfarande inte en bild av vad arbetsgivaren vill i dessa frågor, säger förbundsordföranden Katharina von Sydow.
En annan fråga gäller bemanningen av NDC i Stockholm. Ett antal tjänster, oklart exakt hur många, är tänkta att fyllas med sex månader långa kommenderingar från polisregionerna.
– Frivillighet, skälig ersättning och logi är viktigaste bitarna. Att flytta till Stockholm i sex månader är ett stort ingrepp i individens liv. Att bo på hotell är inte att föredra, utan då behöver man få inrätta någon typ av liv. Då är boendet viktigt, säger Katharina von Sydow.

Katharina von Sydow, ordförande Polisförbundet
Foto: Pressbild
Polisförbundet är inne på att ett nytt kollektivavtal kan behöva förhandlas fram. Polismyndigheten ser däremot det inte som en nödvändighet. Hur många poliser och vilka funktioner som ska finnas på driftcentren bestämmer Noa och respektive polisregion, betonar Stefan Hector och passar vidare frågan. Polistidningen har sökt Noa som inte ger några konkreta svar på frågan om bemanningen på NDC.
Bergslagen är en av flera polisregioner där inrättandet av RDC redan är förhandlat. På deras driftcenter kommer det att finnas en arbetsledare, en operativ koordinator samt en lägesbildsfunktion. Detta ska skötas av drygt tio poliser i skiftgång. Härnäst ska rekryteringen till tjänsterna inledas.
Erik Hiding, regional ordförande för Polisförbundet, tror att RDC kan bli ett bra tillskott förutsatt att uppdraget och beslutsvägarna blir tydliga.
– Tanken är att RDC inte bara ska hantera den typ av kriminalitet som Frigg fokuserat på. Om vi inte väver in något mer tror jag att vi kommer att ha funktioner som inte alltid har så mycket att göra.
Sättet som det nya systemet införts på ställer han sig kritisk till. Han tycker att organisationsförändringen till viss del baxats in bakvägen under tiden Frigg pågått.
– Det har hanterats på ett märkligt sätt. Det finns en rad frågor under loppets gång där man borde ha förhandlat med Polisförbundet men inte gjort det.
Stefan Hector tror inte att poliser ska behöva kommenderas till Stockholm mot sin vilja. Det handlar om ett begränsat antal poliser som ska bidra med regional kännedom, framhåller Hector. Klart är däremot att driftcentren kommer att kosta.
– Det här tar resurser från grundorganisationen, vilket är något vi inte gärna ser. Det är därför vi inte dikterar hur det ska se ut i alla regioner utan att respektive regionchef får göra avvägningen hur många människor som ska jobba för att upprätthålla den här förmågan, säger Stefan Hector.
En kritisk faktor är tiden. Det återstår bara veckor innan Frigg ska släckas. Trots en rad olösta frågor har Stefan Hector en fast tro på att allt ska hinna bli klart till 15 januari. En liten bakdörr lämnas alltjämt öppen.
– Särskilda händelser ska vara så korta som möjligt. Vi är angelägna om att avsluta Frigg. Men det kommer vi inte göra förrän vi har en lösning som vi är nöjda med. Är vi inte klara 15 januari, då får vi förlänga den lite grann.