Regeringen och Sverigedemokraterna har tidigare aviserat att man vill införa en betald polisutbildning för att fler ska vilja bli poliser. Förslaget gäller de som studerade på polisutbildningen hösten 2024 eller senare.
Nu tillsätter regeringen en snabbutredning i frågan som ska vara klar redan i oktober i år. Frågan är inte om utan hur reformen ska realiseras. Enligt regeringen kan det ske antingen genom att den enskilde får sina studielån återbetalda eller att lånen skrivs av. Utredaren ska analysera för- och nackdelar med båda alternativen och lämna lagförslag.
En förutsättning för att ha rätt till återbetalning alternativt avskrivning är, enligt regeringen, att den enskilde har arbetat som polis i minst tre år efter avslutad utbildning. Återbetalning eller avskrivning ska sedan ske successivt under de följande fem åren därefter, och då krävs som utgångspunkt att den enskilde arbetar som polis under hela perioden, dvs. i sammanlagt åtta år.
Inriktningen ska, enligt regeringen, vara att den enskilde får full kostnadstäckning för sina studielån utan att detta beskattas. Om det behövs ska utredaren därför lämna nödvändiga författningsförslag för regler om skattefri återbetalning eller avskrivning av den enskildes studielån.

Återbetalning eller avskrivning?
”Med återbetalning av studielån avses i detta sammanhang att den enskilde får sina studielån återbetalda. Det skulle kunna vara Polismyndigheten som får i uppdrag att betala hela eller delar av studielånen för de som omfattas av förslagen. Med avskrivning avses att CSN skriver av hela eller delar av lånen för de som omfattas.”