ANNONS:

 

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 2. Den delas ut i april till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 

Ordförandeord

I kriser står poliskåren för trygghet

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Sverige är
ett fantastiskt land

Publicerad 2006-05-11

Insänt Sverige är ett land där demokratin är praktiserad och skyddad. Sverige är ett land där mångfald är ett måste, till och med när det gäller polisuniformen. Rikspolisstyrelsen (RPS) har nyligen beslutat om att poliser får bära turban, huvudduk eller judiskt kippa i tjänsten, med undantag av att detta inte får inkräkta på säkerheten.

Min uppfattning om polisen i allmänhet och den svenska polisen i synnerhet är att polisen ska vara neutral. Det är neutraliteten som garanterar rättssäkerheten. Objektivitet är essentiellt i polisens arbete vare sig det gäller brottsförebyggande, lagföring av brottslingar eller ordningshållande patrullering. Jag undrar om det är möjligt för en polis som bär huvudbonad, som signalerar en viss tro eller tillhörighet, att kunna vara neutral och hävda sin objektivitet.

Jag trodde att polisuniformen var ett redskap för att framhäva denna neutralitet. Alla poliser oavsett bakgrund, härkomst, religion eller andra tillhörigheter får sin neutralitet bekräftad av själva uniformen. Enhetlig uniform är, som jag har förstått under min få år i yrket, ett mål som RPS arbetar för att kunna uppnå.

Inom ramen för enhetlig uniform togs den stickade mössan bort från persedlarna. Mössan var funktionell och värmde polisernas huvuden när kylan var ett faktum. Mössan ansågs vara opassande som huvudbonad i den svenska polisuniformen.

Jag som har en annan bakgrund, religion och etnisk tillhörighet ställer mig frågan om hur viktigt det egentligen är för mig som polis i yttre tjänst att visa min tro för allmänheten? Vad kommer det att ge mig för fördelar/nackdelar i mitt arbete? Vad kommer det att säga om mig som polis?

Min förhoppning är att RPS ska fortsätta sitt arbete med enhetlig, neutral och framförallt funktionell uniform för mig och för många andra kollegor som vill värna om sin neutralitet och objektivitet i tjänsten.

Ayman Aboulaich