Annons
Annons

Tyska polisfacket:
VM blir en tuff uppgift

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Semesterförbud, tolvtimmarspass och miljontals övertidstimmar. Så ser VM ut för de anställda inom polisen i Tyskland. Men facket tycker ändå att arbetsgivaren har skött sig bra.Semesterförbud, tolvtimmarspass och miljontals övertidstimmar. Så ser VM ut för de anställda inom polisen i Tyskland. Men facket tycker ändå att arbetsgivaren har skött sig bra.

Frank Richter är ordförande för Gewerkschaft der Polizei, det största tyska polisfacket i den största delstaten Nordrhein-Westfalen. Han har ett pressat schema inför VM, som blir en tung arbetsuppgift för 30 000 av hans medlemmar.

– Vi försöker tillsammans med arbetsgivaren göra så att arbetsförhållandena ska bli så bra som möjligt, säger Frank Richter. Men det är klart att det blir en väldigt tung arbetsbelastning under den här perioden.

För att klara VM-insatsen har polisledningen runt om i Tyskland beslutat att införa semesterförbud. Ingen får ta ut semester under de fyra veckor som VM pågår, i vissa fall inte heller två veckor inför. Dessutom måste så gott som alla jobba tolvtimmarspass, istället för de normala åtta timmarnas arbetsdag. Bara i Nordrhein-Westfalen räknar facket med att det blir över två miljoner övertidstimmar under VM. De ska helst tas ut i ledig tid inom ett år, men det kommer att vara omöjligt, eftersom det inte finns tillräckligt med personal som kan täcka upp för det, menar Frank Richter.

Andra problemområden är trafiken och radiokommunikationen. Eftersom VM spelas i så många städer och i olika delstater kommer många människor åka fram och tillbaka mellan städerna. På autobahn blir det redan nu ofta igenkorkat av långa köer, som inte lär bli mindre med en miljon besökare från utlandet.

När det gäller radiokommunikationen så brottas tysk polis med ett problem liknande den svenska polisens. Olika radiosystem i olika delstater omöjliggör kommunikation. Dessutom är systemen instabila, vilket bland annat visade sig under en övning i februari då det helt slutade att fungera.

– Något nytt, digitalt radiosystem kommer inte förrän om flera år. Det är pinsamt, särskilt eftersom det är tyska företag som har utvecklat de flesta av de digitala system som används av polisen i andra europeiska länder, säger Frank Richter.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser