Annons
Annons

Utredning om spionmisstanke dröjer

11 september 2006, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Säkerhetspolisen tillbakavisar alla misstankar om att man ska ha infiltrerat Polisförbundet i Stockholms län. Nu är ärendet skickat till Riksenheten för polismål. Där har man ännu inte beslutat om man ska inleda förundersökning eller inte.Säkerhetspolisen tillbakavisar alla misstankar om att man ska ha infiltrerat Polisförbundet i Stockholms län. Nu är ärendet skickat till Riksenheten för polismål. Där har man ännu inte beslutat om man ska inleda förundersökning eller inte.

Enligt uppgifter i pressen, samt i en skrivelse från förbundsområdesstyrelsen i Stockholm, finns det misstankar om att Säkerhetspolisen ska ha bedrivit underrättelseverksamhet hos Polisförbundet i Stockholms län.

– Vi är ytterst sparsmakade med att lämna kommentarer om det här just nu, säger Lars Ericson, ordförande i Polisförbundet Stockholms län. Men vi bekräftar att en person som har varit placerad här har uppgett att hon har haft kontakt med en anställd på Säpo.

När de uppgifterna kom till Lars Ericsons och styrelsens kännedom i vintras begärde personen som haft Säpokontakten att få bli omplacerad. Efter omplaceringen i mars lämnade förbundsområdesstyrelsen in en skrivelse om händelsen till länspolismästare Carin Götblad.

Gjorde ni någon polisanmälan?

– Nej, vi anser inte att vi har den juridiska kompetensen att göra det, säger Lars Ericson.

Enligt uppgifter i tidningen Expressen ska informationen ha gått vidare från Säpo till Polisförbundet centralt. Men Lars Ericson säger att han inte har haft några sådana misstankar.

– Nej, vi har aldrig nämnt Polisförbundet centralt. Det är någon annan som har gjort den kopplingen.

Polisförbundets ordförande Jan Karlsen tillbakavisar också alla sådana uppgifter.

– Vi har ingen anledning att spionera på våra egna lokala organisationer. Jag är mycket förundrad över påståendena.

Vid Säkerhetspolisen är de fackliga representanterna upprörda över anklagelserna. Andrew Tomkinson är ordförande i Polisförbundet på Säpo och skriver i ett brev till sina medlemmar bland annat: ”Att vi som fackliga företrädare inom Säkerhetspolisen skulle spionera på fackliga kamrater, och därmed kollegor, är fullständigt absurt.”

Även ledningen vid Säkerhetspolisen tillbakavisar alla misstankar om att man ska ha infiltrerat Polisförbundet i Stockholms län.
– Det här är inget som berör Säpo som myndighet. Vi sysslar med att bekämpa brott mot rikets säkerhet och är inte intresserade av interna fackliga angelägenheter, säger Anders Thornberg, Säkerhetspolisens informationsdirektör.

Säkerhetspolisen har lämnat över tidningsartiklarna med anklagelserna till riksenheten för polismål, så att en åklagare kan göra en bedömning av uppgifterna. Beslut om förundersökning ska inledas har ännu inte fattats.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst