Annons

Annons

Hur dum får man bli?

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

"Eftersom militären sade att Agent Orange var 100 procent säkert att hantera, och det gällde att tysta dem som var oroliga, så drack instruktörerna av bekämpningsmedlet.""Eftersom militären sade att Agent Orange var 100 procent säkert att hantera, och det gällde att tysta dem som var oroliga, så drack instruktörerna av bekämpningsmedlet."

Under 1960- och 1970-talet härjade ett krig i Sydostasien som kom att kallas Vietnamkriget. I Vietnam fanns vid den här tiden en massa skog och det uppstod ett taktiskt behov av att avlöva skogen. För det ändamålet använde amerikanska soldater ett avlövningsmedel som kallades Agent Orange. Vätskan sprutades från flygplan till följd att skogen över gigantiska arealer försvann.

Av någon anledning uppkom en diskussion om att Agent Orange var skadligt för människor. Eftersom militären sade att Agent Orange var 100 procent säkert att hantera, och det gällde att tysta dem som var oroliga, så drack instruktörerna av bekämpningsmedlet. Rakt framför ögonen på de soldater som skulle hantera Agent Orange. För att på ett lättbegripligt och pedagogiskt sätt bevisa att det var ofarligt.

Efteråt visade det sig att många som hade haft kontakt med avlövningsmedlet, både amerikanska soldater och vietnameser, blev sjuka och fick allvarliga men. Genetiska skador på foster, leukemi, svåra depressioner, personlighetsstörningar och annat bedrövligt. Idag kan man skaka på huvudet åt att instruktörerna drack Agent Orange och tänka – Hur dum får man bli?

I mitten av 1970-talet fanns det en fabrik som hette BT-Kemi som låg i Teckomatorp i Skåne. Fabriken framställde ett ogräsbekämpningsmedel som hette hormoslyr, som bland annat innehöll det cancerframkallande ämnet dioxin. Av någon anledning uppkom en diskussion om att hormoslyr var skadligt för människor. Eftersom man på företaget sade att hormoslyr var 100 procent säkert att hantera och det gällde att tysta dem som var oroliga så drack den danska VD:n på företaget av bekämpningsmedlet. För att på ett lättbegripligt och pedagogiskt sätt bevisa att det var ofarligt. Han hällde upp och tog en rejäl klunk av hormoslyret, rakt framför journalisternas kameror. VD:n gick till och med så långt som att säga att ett glas lite då och då var bra för sexualdriften. Kanske var han inspirerad av de amerikanska instruktörerna som drack Agent Orange i Vietnam. Hormoslyr förbjöds sedan i Sverige och skandalen på BT Kemi betraktas idag som en av de största miljöskandalerna i svensk historia. Idag kan man skaka på huvudet åt att någon kan få för sig att dricka växtgift och tänka – Hur dum får man bli?

I Sverige har vi en poliskår som har börjat använda något som kallas OC-spray. Det ska vara ”non lethal” idag. Eftersom svenskar är försiktiga och vi alltid ska konstra till det så har någon någonstans bestämt att de poliser som ska använda OC-spray själva ska få prova på. Man ska ”gnugga” sprayen i ögonen på sig själv.

Kanske har man blivit inspirerad av de amerikanska instruktörerna i Vietnam eller VD:n på BT-Kemi. Man påstår också att det är 100 procent säkert. Inga som helst bieffekter. Visserligen ligger det i gasens natur att irritera ögon, näsa och andning på en människa så till den milda grad att personen ”slås ut”. Men bieffekter och skador, det finns inte. Och det är man 100 procent säker på.

Den som känner sin historia bör bli betänksam och jag är övertygad om att det kommer en dag när vi kan skaka på huvudet åt att man gnuggade OC-spray i ögonen på poliserna och tänka – Hur dum får man bli?

Jag kan redan nu höra bortförklaringarna: Vi visste inte dåÖ experter sa att det var ofarligtÖ det var den bedömningen vi gjorde.

Precis som i Vietnam och i Teckomatorp.

Kay Bauer

Ämnen i artikeln

Detta är en krönika. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst