ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Bildt anklagas för krigsbrott

Publicerad 2010-06-09

Aktuellt Svensk polis och åklagare utreder nu anklagelserna mot Lundin Oils agerande i Sudan. Det finns uppgifter som tyder på att brott mot folkrätten kan ha blivit begångna under den tid som Carl Bildt satt i bolagets styrelse.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt var styrelseledamot i Lundin Oil (nuvarande Lundin Petroleum) under en del av den period då företaget påstås ha understött krig som kostat 12.000 människor livet. Anklagelserna om att Lundin Oil varit inblandat i krigsbrott i Sudan kulminerade då en sammanslutning av 50 europeiska frivilligorganisationer (ECOS) presenterade nya bevis i början av juni.

Enligt Tomas Ackheim, chef för polisens Folkrätts- och krigsbrottskommission, innebär det han hört om ECOS rapport att nya fakta framkommer.

– Enligt en av deras juridiska ombud räcker detta för att göra en förundersökning, säger han

Förundersökningar är inriktade mot personer och inte mot företag. I det aktuella fallet blir det således främst Lundin Oils styrelses agerande som granskas. Personer som då satt i styrelsen, exempelvis Carl Bildt, kan alltså, om det kan styrkas att brott är begånget, komma att bli åtalade för folkrättsbrott eller medhjälp till detta.

Åklagare Magnus Elving, vid Internationella åklagarkammaren, har ärendet på sitt bord. Han ska nu begära mer utredningspersonal från Rikskriminalpolisens ledningsgrupp inför en förundersökning, men vill inte gå händelserna i förväg.

– Mycket talar för att det blir en förundersökning i Sudan angående de brott som beskrivs i rapporten. I så fall handlar det om att utreda misstankar mot enskilda personer. Mer kan jag inte säga.

Magnus Elving berättar att han har haft kontakt med ECOS i flera månader. Han betonar att de ofta mycket resurskrävande utredningarna av folkrättsbrott måste göras oavsett kostnader.

Carl Bildt hälsar genom sin pressekreterare Irena Busic att han välkomnar en domstolsprövning. Skuldfrågan vill han inte uttala sig om.