Annons
Annons

Bildt anklagas för krigsbrott

8 juni 2010, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Svensk polis och åklagare utreder nu anklagelserna mot Lundin Oils agerande i Sudan. Det finns uppgifter som tyder på att brott mot folkrätten kan ha blivit begångna under den tid som Carl Bildt satt i bolagets styrelse.Svensk polis och åklagare utreder nu anklagelserna mot Lundin Oils agerande i Sudan. Det finns uppgifter som tyder på att brott mot folkrätten kan ha blivit begångna under den tid som Carl Bildt satt i bolagets styrelse.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt var styrelseledamot i Lundin Oil (nuvarande Lundin Petroleum) under en del av den period då företaget påstås ha understött krig som kostat 12.000 människor livet. Anklagelserna om att Lundin Oil varit inblandat i krigsbrott i Sudan kulminerade då en sammanslutning av 50 europeiska frivilligorganisationer (ECOS) presenterade nya bevis i början av juni.

Enligt Tomas Ackheim, chef för polisens Folkrätts- och krigsbrottskommission, innebär det han hört om ECOS rapport att nya fakta framkommer.

– Enligt en av deras juridiska ombud räcker detta för att göra en förundersökning, säger han

Förundersökningar är inriktade mot personer och inte mot företag. I det aktuella fallet blir det således främst Lundin Oils styrelses agerande som granskas. Personer som då satt i styrelsen, exempelvis Carl Bildt, kan alltså, om det kan styrkas att brott är begånget, komma att bli åtalade för folkrättsbrott eller medhjälp till detta.

Åklagare Magnus Elving, vid Internationella åklagarkammaren, har ärendet på sitt bord. Han ska nu begära mer utredningspersonal från Rikskriminalpolisens ledningsgrupp inför en förundersökning, men vill inte gå händelserna i förväg.

– Mycket talar för att det blir en förundersökning i Sudan angående de brott som beskrivs i rapporten. I så fall handlar det om att utreda misstankar mot enskilda personer. Mer kan jag inte säga.

Magnus Elving berättar att han har haft kontakt med ECOS i flera månader. Han betonar att de ofta mycket resurskrävande utredningarna av folkrättsbrott måste göras oavsett kostnader.

Carl Bildt hälsar genom sin pressekreterare Irena Busic att han välkomnar en domstolsprövning. Skuldfrågan vill han inte uttala sig om.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst