Annons
Annons

Italienska polischefer dömda för G8-mötet

8 juni 2010, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Våldet under raiden mot en skola i Genua i Italien vid G8-mötet 2001 var inte enbart de enskilda polismännens fel. Den anser hovrätten, som nu helt ändrar tingsrättens dom och har dömt alla inblandade chefer till fängelsestraff.Våldet under raiden mot en skola i Genua i Italien vid G8-mötet 2001 var inte enbart de enskilda polismännens fel. Den anser hovrätten, som nu helt ändrar tingsrättens dom och har dömt alla inblandade chefer till fängelsestraff.

Under kravallerna i Genua i juli 2001, genomförde polisen bland annat en raid mot en skola (Diaz), där 93 demonstranter och journalister fått tillstånd att bo under G8-dagarna. Det slutade med att 62 av deltagarna fördes till sjukhus skadade, varav 28 allvarligt skadade och tre med livshotande skador.

En av de deltagande polischeferna, Michelangelo Fournier, kallade i rätten raiden för ”mexikanskt slakteri”. Han berättade att han sett kollegor slå försvarslösa människor, och att han själv stoppade två poliser som slog på en medvetslös tjej som låg i en stor blodpöl. Anledningen till att han inte berättat omedelbart var enligt honom själv ”kårkänslan”.

Åklagarna valde senare att inte väcka åtal mot någon av de 93 som fanns inne i skolan vid raiden, trots vittnesmål från polis att några av dem gjort motstånd. Däremot åtalades 27 polismän och deras chefer.

I tingsrätten frikändes i stort sett alla chefer, medan 13 av de enskilde polismännen dömdes till fängelsestraff på mellan två och fyra år. Nu har hovrätten ändrat domen helt, och lägger ansvaret på cheferna, som enligt rätten var väl medvetna om vad som skulle komma att hända inne på skolan. Som grund för domen ligger telefonsamtal mellan de högsta cheferna, samt berättelsen från Fournier som då var en av Roms vice polischefer.

Hovrätten dömer cheferna till fängelsestraff på mellan fyra och fem år för grovt våld och falska vittnesmål och bevisföring, samt förbud att arbeta i offentlig tjänst i fem år. Några av dem har under tiden gjort karriär, och har nu chefspositioner inom rikspolisen. De redan dömda polismännen får samma straff som tidigare, förutom två som frikänns.

– Vi är nöjda med att rättvisan har haft sin gång, och att Italien visat världen att det är ett demokratiskt land, där poliser som missbrukar sin ställning får stå till tals för detta inför domstol. Däremot ser vi inget principiellt viktigt i hovrätten anser att just cheferna hade det högsta ansvaret. Som fack anser vi att varje enskild individ måste ta ansvar för det han eller hon gör, oavsett ställning inom kåren, säger Claudio Giardullo från polisfacket Silp-Cgil.

Kristina Wallin

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst