Annons
Annons

A-kassenivå till utförsäkrade

29 september 2010, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Polisförbundet höjer medlemsavgiften för att kunna ersätta utförsäkrade medlemmar. Men lösningen är temporär, 2014 införs eventuellt en obligatorisk a-kassa i Sverige.Polisförbundet höjer medlemsavgiften för att kunna ersätta utförsäkrade medlemmar. Men lösningen är temporär, 2014 införs eventuellt en obligatorisk a-kassa i Sverige.

Polisförbundet ger utförsäkrade medlemmar samma ersättning som om de hade varit med i en a-kassa. Det beslutades under representantskapet i Göteborg. Samtidigt bestämdes att avgiften för medlemskap i Polisförbundet höjs med sju kronor i månaden för att finansiera beslutet.

– Jag är jätteglad. Representantskapet tar sitt ansvar för medlemmarna och det måste få kosta pengar, säger Lillemor Melin Sving, avgående första vice ordförande som under en längre tid har utrett frågan om de utförsäkrades situation.

Det är oklart exakt hur många poliser det är som berörs. Polisförbundet utgår i sin beräkning från att nio medlemmar utförsäkras varje kvartal.

– För närvarande tror vi att mellan 15 och 30 personer har drabbats hittills, säger Lillemor Melin Sving.

Hon jämför med att det som minst kostar 143 kronor att vara med i en vanlig a-kassa. Hon betonar att representantskapets beslut är en temporär lösning. Alliansregeringen har aviserat att en allmän inkomstförsäkring vid arbetslöshet kommer att införas, men ett sådant beslut kan först genomföras 2014.

– Därför är det viktigt att den nya styrelsen fortsätter att bevaka frågan, säger Lillemor Melin Sving.

Fakta utförsäkrade

– 1998 införde Polisförbundet en arbetslöshetsfond som gav medlemmarna samma ekonomiska trygghet som en arbetslöshetskassa.

– Regeringens förändring av sjukförsäkringen innebar att arbetslivsintroduktion, under tre månader, infördes för utförsäkrade.

– För oförsäkrade deltagare utgår aktivitetsstöd om 223 kr per dag. För de som inte är medlemmar i en arbetslöshetskassa, men uppfyller arbetsvillkoret (vilket merparten av Polisförbundets medlemmar gör) utgår en ersättning på 320 kr per dag

– Förbundet betalar mellanskillnaden mellan 320 kr och det maximala dagbeloppet för arbetslösa (680 kr).

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst