Annons
Annons

Historiskt val

28 september 2010, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Polisförbundet fattade ett historiskt beslut på årets representantskap. För första gången sedan förbundet grundades valdes en kvinna till ordförande. Det blev däremot diskussion kring andra delar av valberedningens förslag.Polisförbundet fattade ett historiskt beslut på årets representantskap. För första gången sedan förbundet grundades valdes en kvinna till ordförande. Det blev däremot diskussion kring andra delar av valberedningens förslag.

Lena Nitz, 43 år och från Stockholm, valdes enhälligt. Hon var påtagligt berörd när hon klev upp i talarstolen.

– Tack för förtroendet. Jag har inget manus och tänker inte hålla något långt tacktal utan prata fritt och ur hjärtat. Men det är bara det att mitt hjärta slår så hårt att jag hör min puls och känner varenda cell i min kropp…

– Jag känner mig så stolt och så hedrad att ha fått förtroendet att leda Polisförbundet in i framtiden. Det är många utmaningar och tillsammans ska vi anta dem, tillsammans har vi ett hårt arbete framför oss. Men vi är poliser och vi vet att sida vid sida kommer vi att nå dit vi vill.

Även presidiet, det vill säga förste och andre vice ordförande – Lars Bergman och Erling Staxäng – valdes enhälligt.

Det var när de åtta övriga ledamöterna skulle väljas som det blev turbulent. Det var företrädare för de mindre förbundsområdena som ansåg att valberedningens förslag inte speglade önskemål och nomineringar från hela landet. Istället för att stödja förslaget i sin helhet valde flera förbundsområden att dessutom nominera Susanne Persson, Fredrik Lundquist och Sofia Ask. En av dem som klev upp i talarstolen var Ulf Wilson från Kronoberg.

– Vi är kritiska till valberedningens förslag, att man avstått från kandidater som nominerats från hela landet medan man föreslagit kandidater som bara har fått en nominering. Vi anser att valberedningen i allt för stor utsträckning har låtit sig påverkas av de tre stora förbundsområdena.

Den kritiken avvisades av bland andra Per-Åke Hammarnäs från Västra Götaland.

– Jag blir lite förvånad när jag hör att ni börjar prata om en spricka i förbundet och så vidare. Det är himla olyckligt, vi jobbar ju alla tillsammans för att svensk polis ska utvecklas. Jag har vid flera tillfällen sagt att jag kommer att stödja valberedningens förslag, det sa jag redan innan de påbörjat sitt arbete. Nu vill jag yrka bifall för valberedningens förslag.

Efter sluten omröstning stod det klart att valberedningens förslag gick igenom.

 

Den nya förbundsstyrelsen:

Ordförande: Lena Nitz, 43 år, Stockholm.
Förste vice ordförande: Lars Bergman 48 år, Örebro. Förbundsstyrelsen sedan 2002. Andre vice ordförande sedan 2005.
Andre vice ordförande: Erling Staxäng, Västra Götaland. Förbundsstyrelsen sedan 2000.

Ledamöter:
Anna Nellberg, 38 år, Västmanland. Förbundsstyrelsen sedan 2006 och nationellt huvudskyddsombud.
Mats Johansson, 56 år, Kalmar. Förbundsstyrelsen sedan 2005.
Sven-Erik Svensson, 44 år, Jämtland.
Stefan Eklund, 51 år, Stockholm.
Yvonne Kärnheim, 56 år, Västra Götaland.
Christer Palmqvist, 48 år, Skåne.
Björn Kellerth, 43 år, Stockholm.
Emma Cronberg, 36 år, Stockholm.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst