Annons
Annons

Smart uppfinning stoppar arbetsskador

12 oktober 2010, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Arbetsskador och viteshot fick gränspolisen att gnugga geniknölarna. Resultatet blev en uppfinning som är på väg att göra succé.Arbetsskador och viteshot fick gränspolisen att gnugga geniknölarna. Resultatet blev en uppfinning som är på väg att göra succé.

Arbetsställningen för poliser som tar emot pass för kontroll är ofta dålig. De tvingas sträcka sig och vrida på kroppen och riskerar arbetsskador. Det fastslog Arbetsmiljöverket 2009 vid ett besök på Skavsta flygplats. Polismyndigheten i Södermanland fick därefter föreläggande om vite. Om arbetssituationen för personalen vid gränspolisen inte förbättrades skulle Polismyndigheten åläggas att betala 20 000 kronor.

– Målet var att hitta en lösning som förbättrade arbetsställningen. En kollega kom på grundidén och jag gick hem och skissade och tänkte några veckor, säger Lasse Andersson, gränsbefäl.

Resultatet blev en plåtkonstruktion som ser ut som ett liggande V med spetsen från kontrollanten. Enligt Lasse Andersson är den enkel att använda – åtminstone för de flesta.

– Det finns en och annan som inte verkar förstå det där med Newton och tyngdlagen. Men nästan alla gör rätt första gången.

Proceduren går snabbare än tidigare, men den stora vinsten är att personalen inte behöver sträcka på sig. Det är dock för tidigt att bedöma om arbetsskadorna har minskat. Men Arbetsmiljöverket konstaterar att Polismyndigheten i Södermanland har uppfyllt kraven.

I framtiden kan ”det liggande V:et” spridas till andra platser där id-handlingar kontrolleras. Personal från Arlanda var nyligen på besök för att inspektera uppfinningen. Också EU-organet Frontex, som sköter bevakningen av unionens yttre gränser, har visat intresse.

– Detaljerna känner jag inte till. Men faktum är att de hade folk här som ville titta, säger Lasse Andersson.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst