Annons
Annons

Ville bli skjuten av polisen

6 oktober 2010, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

I somras var poliser i Örebro tvungna att dra vapen mot en person som sedan sa att han hade velat bli dödad av dem.I somras var poliser i Örebro tvungna att dra vapen mot en person som sedan sa att han hade velat bli dödad av dem.

Fenomenet som kallas ”suicide by cop”, eller assisterat självmord, är välkänt i länder som USA, Kanada och Australien.

– Det här är ytterst ovanligt i Sverige. Men det är klart att det kan finnas händelser där vi inte vet om att personen har haft för avsikt att bli ihjälskjuten av polisen, säger Katarina Tingström som är polispräst i Stockholm och har forskat på fenomenet.

För att en händelse ska klassificeras som ”suicide by cop” måste personen tydligt uttrycka att han eller hon vill bli dödad av polisen, samt på något sätt framkalla en situation som kan leda till en skjutning. Vid händelsen i Örebro drog mannen fram ett vapen och riktade det mot polispatrullen. Poliserna drog sina pistoler men sköt inte, eftersom de inte uppfattade vapnet som skarpt. I stället använde de pepparsprejen.

Katarina Tingström menar att svenska poliser är utbildade att, så långt det är möjligt, undvika att skjuta. Det är den viktigaste orsaken till att ”suicide by cop” är så ovanligt.

– Svenska poliser lär sig att alltid försöka hitta andra lösningar innan de skjuter mot någon, som att använda pepparsprejen

Trots händelsen i Örebro finns det inte något i statistiken som visar att fenomenet ökar i Sverige. Katarina Tingström säger att det handlar om ett fåtal människor som skulle komma på tanken att begå självmord med hjälp av polisen.

– De är inte bara psykiskt sjuka och mår väldigt dåligt, utan det finns ofta ytterligare orsaker. Som att polisen och samhället står för något mycket negativt i de här människornas liv.

 


Vanligt i USA

I USA tros uppemot tio procent av polisens dödsskjutningar i själva verket vara ”suicide by cop”.

Många poliser som utsatts för ”suicide by cop” drabbas av symptom liknande posttraumatisk stress. På internet finns flera hemsidor till stöd för dessa poliser.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst