Derbydramatik i kubik utan radio

2 november 2010, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Samtidigt som huliganerna gick till attack mot polis och hockeysupportrar vid ett derby i Globen slutade kommunikationssystemet Rakel att fungera. Och när det gamla systemet sattes in fungerade inte det heller. Poliserna stod helt utan möjlighet att kalla på hjälp.Samtidigt som huliganerna gick till attack mot polis och hockeysupportrar vid ett derby i Globen slutade kommunikationssystemet Rakel att fungera. Och när det gamla systemet sattes in fungerade inte det heller. Poliserna stod helt utan möjlighet att kalla på hjälp.

Hockeyderbyt mellan AIK och Djurgården i Globen i slutet av september lockade stor publik. Klubbarna hade inte mötts på elitserienivå på flera år och stämningen var laddad. Matchen betraktades som en högriskmatch och det stod tidigt klart att den bedömningen var korrekt.

– Det var fullt krig därute. Jag har aldrig varit med om något liknande, att man varit så benägen att ge sig direkt på polisen. Det började redan när vi kom till Globen före matchen, det var upplopp med rusningar mot oss nästan direkt, berättar Tobbe Öhman som är tunnelbanepolis och har stor erfarenhet av derbyn.

I det läget slutade radiokommunikationen att fungera. De olika insatsgrupperna kunde varken komma i kontakt med varandra eller insatsledningen. Det gick inte att larma eller kalla på förstärkning i de våldsamma situationerna.

– Det var katastrof. Det var mycket tufft, huliganer överallt och mycket svårt att hålla ihp våra grupper. Samtidigt flög det stenar, stolar, bord och allt möjligt genom luften, säger Tobbe Öhman.

I polisinsatsen deltog 220 poliser. Kvällen resulterade i tillbudsanmälningar från 157 av dem. Dessutom anmäldes tio arbetsskador. Charlotte Nichols som är vice huvudskyddsombud beskriver situationen som mycket allvarlig och är både upprörd och oroad. Samtidigt är hon nöjd med hur polismyndigheten har agerat efter derbykvällen. Bland annat har händelsen anmälts till Arbetsmiljöverket, vilket arbetsgivaren är skyldig att göra när något så allvarligt inträffar. Dessutom har man gjort stora ansträngningar för att ta reda på vad som egentligen gick snett.

När Rakel slutade att fungera beslutade kommenderingsledningen att man skulle gå över till S80-systemet istället. S70 och S80 är de gamla radiosystemen, som fortfarande används i väntan på att Rakel ska bli ordinarie.

– Jag satt i staben i polishuset och hörde polisinsatschefen på radion. Vi hörde hans enorma frustration när han inte fick kontakt med sina medarbetare inne i Globen. Det skapade en väldig oro och när vi förstod hur illa det var beslutade vi att försöka med S80 i stället, berättar Annika Eriksson som var kommenderingschef vid matchen.

Ytterligare ett problem var att inte alla poliser hade med sig S80-enheter. I norra och västra delarna av Stockholm används inte S80, så de poliser som kom därifrån var tvungna att få låna radioenheter. Kommenderingsledningen såg till att det samlades in radioapparater som kördes ut till Globen. Men inte heller S80 fungerade. Flera personer som Polistidningen talat med hävdar att Rakel och S80 verkar störa ut varandra, särskilt vid hög belastning.

Att situationen under derbykvällen var allvarlig är alla inblandade eniga om. Vissa poliser som var med jämför den med kravallerna i Göteborg 2001, om än i mindre format. Så långt vill inte Henrik Moreau, polisinsatschef under kvällen, gå. Men han beskriver arbetsmiljön som orimlig.

– Jag hade personal som var i mycket svåra situationer. Poliser skadades och de kunde inte begära hjälp. Det var ett mardrömsläge. Under långa stunder var det oklart vad som hände och var det hände.

Charlotte Nichols, vice huvudskyddsombud, är kritisk till att Rakel ännu inte fungerar fullt ut, med allvarliga arbetsmiljöproblem som följd.

– Vi har ett läge som är helt oacceptabelt i det här området. De här systemen kostar en massa pengar och fungerar ändå inte. Nu behöver man göra en kraftansträngning för att verkligen få Rakel att fungera, jag upplever inte att man gjort det helhjärtat hittills. Jag bryr mig inte om hur de gör, men det här ska bara fungera.

Måste fungera nästa match

De stora problemen med Rakel under derbyt orsakades av ett tekniskt fel i anslutning till en sändare vid Ringens köpcentrum på Södermalm. Efter matchen har det gjorts omfattande tester för att säkerställa att felet inte ska inträffa igen.

Både polismyndigheten och MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har arbetat intensivt med att reda ut vad som orsakade felet. Först misstänkte man att det var en av basstationerna som krånglade. Men tester visade att det var fel på en så kallad repeater, som har till uppgift att sända radiosignalerna vidare inomhus.

– Den här typen av fel märks inte förrän det är många användare samtidigt. Det är först då som hela kapaciteten utnyttjas och alla kanaler används, förklarar Jan Fogeby som är radiohandläggare vid MSB.

Den trasiga repeatern är nu utbytt och MSB har gjort omfattande tester tillsammans med polismyndigheten i Stockholm för att försäkra sig om att allt ska fungera när det är dags för nästa derby i Globen. MSB har också lovat att ha extra beredskap i samband med matchen. Men några garantier vågar inte Jan Fogeby ge:

– Nej, det finns alltid risk för störningar när det handlar om radio. Radiovågorna går ju i luften och kan störas av allt möjligt, som trådlösa telefoner, maskiner, lysrör eller övervakningskameror.

 


FAKTA: Arbetsskada och tillbud

Tillbud: En händelse som kunde ha lett till en arbetsskada. Anmälan görs till arbetsgivaren.

Arbetsskada: Den som har drabbats av en skada eller ett olycksfall på arbetet ska rapportera detta till arbetsgivaren. Arbetsgivaren ska så fort som möjligt anmäla skadan till Försäkringskassan.

§2-anmälan: Arbetsgivaren har enligt arbetsmiljölagen skyldighet att anmäla allvarliga tillbud, olyckor eller skador till Arbetsmiljöverket. Uppfylls inte det kan arbetsgivaren vara tvungen att betala böter.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst