Annons
Annons

Ingen tid att förlora

Lena Nitz.
Lena Nitz

Ordförande Polisförbundet

Katharina
Katharina von Sydow

Ordförande Polisförbundet

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

För drygt en månad sedan fick jag förtroendet att leda Polisförbundet in i framtiden. Tiden från då till nu har varit intensiv. Jag har träffat många nya människor, fått nya intryck och inte minst haft spännande möten. Även om det inte var så länge sedan jag arbetade på förbundskansliet som ombudsman, har det varit en omställning att komma tillbaka.

Nu i en ny roll som ordförande.

Jag är stolt över min nya roll och hedrad över att ha fått ert förtroende att leda Polisförbundet.

Just när det gäller att leda och ledarskap tror jag på tre saker:

Tillit – ingen ledare är starkare än det stöd gruppen ger. Det är gruppen som ger en ledare beslutskraft. Att fatta beslut innebär att välja väg, inriktning och det kommer jag att göra med ert förtroende.

Lyssna – Jag tror på att lyssna, därför kommer jag ägna mycket tid åt att möta medlemmar.

Lojalitet – Att vara rak och ärlig, att diskussioner för framåt, oavsett om det blir lite brus.

Och brus, eller blåst, kommer det att bli framöver med livliga diskussioner. Framtiden kräver det. Vi måste våga se de utmaningar svensk polis står inför och inte vända bort blicken för att det känns obekvämt eller obehagligt. Vi behöver diskutera arbetstidsavtalet. Vi behöver diskutera lönen. Och vi behöver diskutera hur framtiden ser ut för Sveriges poliser om tio år. Det och de uppdrag jag och styrelsen fått, tillsammans med de beslut som fattades på representantskapet, kommer att kräva hårt arbete av oss alla. Det är bara att kavla upp ärmarna och hugga i. Vi har ingen tid att förlora, men mycket att vinna.

Vår styrka finns i vår förmåga att hålla ihop. När det kört ihop sig, när kollegor behöver hjälp, då ställer vi upp. Den förmågan ska vi värna och komma ihåg att den gör skillnad. Vi är poliser och varje polis vet att ensam är man inte stark. Men bara vi håller kedjan intakt, går sida vid sida, så löser vi vårt uppdrag. Förr eller senare.

Polisen har stora effektivitetskrav på sig och Polisförbundet måste se till att verksamheten är effektiv och utförs med hög kvalité. Det kräver medarbetare som är engagerade, utan medarbetarna ingen effektivitet. Här måste vi våga tänka nytt. Vi måste lära mer av varandra – mota jantelag och revirstrider. För utvecklingen av polisen är det viktigt att vi vågar ha en modern syn på vårt arbete. Förändring börjar med attityder och delaktighet. Det är en viktig utgångspunkt när vi diskuterar effektivitet.

De centrala avtalsförhandlingarna har avslutats och de lokala förhandlingarna med Rikspolisstyrelsen ska påbörjas. Vi ska föra tydliga diskussioner och aldrig ge avkall på det vi anser är bäst för medlemmarna och svensk polis, men vi ska också våga välja att se möjligheter istället för konfrontation.

Att erkänna ett problem och se det som en utmaning är två nödvändiga inslag för att kunna erbjuda en lösning. Att söka efter ömsesidigt förmånliga lösningar är i själva verket som att flytta till motpartens sida av bordet. I stället för att betrakta frågan från motsatta utgångspunkter kan vi ställa våra krav och önskemål bredvid varandra och granska dem som ett gemensamt problem. Inte som en kamp om vem som kommer gå iväg med krigsbytet.

En lyckad förhandling är en förhandling där parterna lämnar bordet nöjda med uppgörelsen och med varandra. Det enda sättet att garantera det resultatet är att alla berörda söker efter ömsesidigt gynnsamma lösningar. Så kan vi tillsammans gå mot en ny verklighet och med en gemensam förväntan.

Lena Nitz
Ordförande i Polisförbundet

Ämnen i artikeln

Detta är en ledare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst