Annons
Annons
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Det händer att poliser hamnar i Personalansvarsnämnden för att de har skickat interna mejl med olämpligt innehåll till sina kollegor. Det är inte tillåtet och ger enligt Pans praxis en varning.Det händer att poliser hamnar i Personalansvarsnämnden för att de har skickat interna mejl med olämpligt innehåll till sina kollegor. Det är inte tillåtet och ger enligt Pans praxis en varning.

Förra året var det två poliser som fick varning av Pan efter att ha skickat mejl via det interna e-postsystemet. I mejlen fanns det bilder med pornografiskt innehåll, något som inte är tillåtet att skicka eller vidarebefordra inom Polisens IT-system.

– Den slutsats man som anställd kan dra av Pans beslut att ge varning för det här, är att tänka på att radera och inte vidarebefordra eventuella ”skämtmejl” man får, säger Fredrik Westin, ombudsman med inriktning på rättsfrågor på Polisförbundet.

Det som styr vad man får göra – eller vad man inte får – är i första hand Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av datasystemen (FAP 170-1). Där står det bland annat att man endast får använda systemen när det är nödvändigt för att genomföra ända dem på ett sätt som kan vara ”sedlighetssårande, oetiskt eller på annat sätt opassande”.
I vissa polismyndigheter finns det dessutom en IT-policy som på ett mer ingående sätt förklarar hur datasystemen får användas.


FAKTA: Pan

Personalansvarsnämnden, Pan, behandlar fall där poliser misstänks för, eller har begått brott eller betett sig olämpligt. Pan kan bland annat avskeda eller varna poliser. Nämnden består av rikspolischefen, tjänstemän från Rikspolisstyrelsen, fackliga företrädare och särskilt utsedda ledamöter, oftast riksdagsledamöter.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser