Annons

Annons

Vi kan välja att glömma

12 juli 2011, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Ny forskning visar att vi kan styra det vi vill glömma, på samma sätt som vi kan styra våra motoriska impulser.Ny forskning visar att vi kan styra det vi vill glömma, på samma sätt som vi kan styra våra motoriska impulser.

Psykologiforskaren Gerd Thomas Waldhauser, vid Lunds universitet, har gjort undersökningar där försökspersoner har uppmanats att träna in eller försöka glömma fakta. Genom EEG-mätningar visar han att samma delar av hjärnan aktiveras när vi håller tillbaka en motorisk impuls, som när vi håller undan ett minne. Och precis som vi kan träna oss på att hålla tillbaka motoriska impulser så kan vi träna oss på att hålla undan minnen, det vill säga glömma.
Han menar att det finns tillfällen då det kan vara bra för en människa att glömma, som exempelvis vid en depression eller posttraumatiska stressyndrom. Men påpekar att det fortfarande är ganska outrett vad en medveten förträngning kan få för konsekvenser.

– Vi vet att ”bortglömda” eller undertryckta känslor ofta yttrar sig i fysiologiska reaktioner, säger Waldhauser.

Waldhauser har inte bara bevisat att vi avsiktligt kan glömma bort saker och ting. Han har också lyckats fånga ögonblicket det sker och att ju oftare ett minne trängs undan, desto svårare blir det att plocka fram igen.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst