Annons
Annons

Fortsatt oenighet om lös laptop

8 september 2011, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

 ”Använd inte datorn under färd”. Så lyder rubriken till ett PM från RPS. Polisledningen i Östergötland anser dock inte att skrivelsen har sådan tyngd att myndigheten behöver följa den. 

”Använd inte datorn under färd”. Så lyder rubriken till ett PM från RPS. Polisledningen i Östergötland anser dock inte att skrivelsen har sådan tyngd att myndigheten behöver följa den. 

– Det är ju inget beslut, utan ett arbetsmaterial, säger Stefan Mann, chef för ordningspolisen i Östergötland.

Frågan om risken med datorer i knät har blivit en följetong i Östergötland. Polisförbundet vill stoppa slagningar under färd, så länge datorn inte sitter fast i bilen på ett säkert sätt. Polisledningens direktiv är att den enskilde polismannen ska avgöra om det fungerar att ha datorn i knät i den aktuella situationen. Detta för att de anser att risken med kombinationen airbag och laptop kan uppvägas av att dataslagningar minskar andra risker.

Polistidningen skrev om detta i november 2010 och då efterlyste Stefan Mann nationella riktlinjer från RPS.

I somras kom ett PM från Charlotte Råstedt, arbetsmiljöhandläggare på RPS. Där skriver hon bland annat: ”I dagsläget ska inte PC användas under färd i Polisens fordon. Detta gäller primärt ur ett trafiksäkerhetsperspektiv /…/ Detta kan konstateras utifrån de senaste krockprover som VTI genomfört på beställning av RPS./…/Det är också mot denna bakgrund som Polisens fordon utrustas med en datorväska.”

Skrivelsen har alltså inte fått polisledningen i Östergötland att ändra uppfattning. PM:et ses som en enskild tjänstemans synpunkt.

– I Östergötland har vi ju våra lokala föreskrifter som lämnar till den enskilde polisen att avgöra när det är lämpligt att använda datorn och inte och det har heller inte inträffat något, säger Stefan Mann.

– Vi hoppas att RPS ska jobba mer på att utveckla polisbilen som arbetsplats, lite som ambulanser. De är fulla av utrustning som används under färd. Vi tror att en modern polisbil måste klara det, säger han.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst