Annons
Annons

Mindre chans att påverka aspirantplaceringen

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Ansökningen till aspiranttjänsterna centraliseras och RPS övertar ansvaret. Både bra och dåligt, tycker Växjöstudenterna.

Ansökningen till aspiranttjänsterna centraliseras och RPS övertar ansvaret. Både bra och dåligt, tycker Växjöstudenterna.

emma johannisson

Ålder: 31 år.

Fackligt uppdrag: Ledamot
i utbildningsutskottet och ordförande för informationsutskottet, Polisstudenterna Växjö.

Arbete: Student på tredje terminen.

Bor: Växjö och Göteborg.

Polisstudenterna Växjö

Antal medlemmar: Cirka 280 stycken – 95 procent av alla studenter på utbildningen.

Antal förtroendevalda:18

Ordförande: Martin Johansson.

– Betygen blir mindre betydelsefulla. Samtidigt får alla sökande en plats, säger Emma Johannisson, styrelseledamot.

Emma Johannisson nämner först det positiva. Från och med våren, då RPS övertar ansvaret för att placera aspiranter, blir ingen utan plats.
– Det är naturligtvis bra. Men det är många som oroas av att vår förmåga att själva påverka placeringarna minskat drastiskt. Många är rädda för att placeringarna kommer att vara helt behovsstyrda eller lottas ut medan de egna önskemålen hamnar i bakgrunden. Dessutom finns det ett gammalt rykte om att studenterna får komma hem i samband med aspiranten. Så har det väl inte varit sedan 1990-talet, men av något skäl hänger förhoppningarna kvar.

Vilken är studenternas syn på de nya kraven
för att söka till utbildningen?
– Vi har ingen officiell åsikt. Men generellt tycker åtminstone jag att det är bra att basen breddas. Att fler kan bli poliser.

Finns det någon lokal fråga som ni driver extra hårt?
– För en studentförening blir det mesta väldigt lokalt. Att få fram en vettig utvärdering av utbildningen är något som vi har jobbat mycket med. Inom de flesta utbildningsområden satsar man på utvärderingar, men hos polisen har detta av något skäl inte prioriterats. Nu jobbar vi på för att ledningen ska förstå nyttan av att verksamheten undersöks.
– Externa föreläsare är något annat som vi tycker är viktigt och lägger mycket energi på. Senast var den nyligen pensionerade kriminalteknikern Sonny Björk här. Det var mycket uppskattat.

Vilken är din drömföreläsare?
– Någon av poliserna som var med på Utøya, det hoppas vi på. Känsligt och hemskt förstås men också väldigt intressant.
– Får jag välja en person blir det Leif GW Persson. Jag vet att många studenter gärna vill lyssna på honom. Han har tillfört polisen mycket under årens lopp.

Mer om det nya systemet för aspiranterna här 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser