Annons
Annons

Kritik mot polisers deltagande
på Pridefestivalen

1 augusti 2012, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Nu har Stockholm Pride dragit i gång och som vanligt kommer poliser att delta i festivalen. Men inför årets upplaga har debatten varit het. En del kritiker tycker inte att poliserna ska få vara med.

Nu har Stockholm Pride dragit i gång och som vanligt kommer
poliser att delta i festivalen. Men inför årets upplaga har debatten varit het. En del kritiker tycker inte att poliserna ska få vara med.

I flera år har poliser, både från polismyndigheterna, Polisförbundet och Gaypolisföreningen, varit med i Stockholm Pride. Och de senaste tio åren har det varit tillåtet för dem att ha polisuniform i paraden.

Men i år har det blivit tydligt att inte alla ser positivt på polisernas deltagande. Detta har debatterats flitigt. En del grupper av kritiker
har själva valt att inte vara med på Pride, medan andra har krävt att poliserna inte ska få vara med. Så var det till exempel på Uppsala Pride i våras, då bland andra polisen och Folkpartiets ungdomsförbund inte välkomnades av arrangörerna. Ett annat färskt exempel är HBTQ-festivalen i Göteborg i början av juni, då en grupp aktivister saboterade ett seminarium om hatbrott som polisen höll. Och på förra årets Prideparad i Stockholm tog sig personer in i tåget för att sabotera.

– Främst utsattes personer från försvaret, som trakasserades med skyltar med text i stil med ”Jag mördar lika bra som en straight soldat”. Men även poliser i tåget utsattes för påhopp, berättar Christina Bran Dannberg, som är ombudsman och arbetar med likabehandlingsfrågor på Polisförbundet.

Nu finns det en oro för att liknande saker ska hända i år och Christina Bran Dannberg berättar att en del poliser känner tveksamhet inför att
delta i paraden. Andra tycker att det är självklart att gå med och att man inte ska låta sig stoppas i sin rätt att uttrycka sitt ställningstagande.

De poliser från Polisförbundet och Gaypolisföreningen som ska gå i paraden kommer att ha en säkerhetsgenomgång med kommenderingsledningen innan paraden startar på lördag.

– Det är viktigt att vi som ska vara med verkligen får veta om det till exempel finns en hotbild –  och i så fall vad det är för slags hot det rör sig om. Då kan var och en själv välja om man vill vara med eller inte, säger Christina Bran Dannberg.

De som är kritiska mot att polisen är med på Pride menar bland annat att det finns HBTQ-personer som har blivit trakasserade av polisen. Ett annat argument som förekommer är att det är poliser som verkställer utvisningar av homosexuella till länder där de riskerar att dödas.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst