Annons
Annons

”Fackliga fördelar
med större regioner”

14 december 2012, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Polisen i Kronoberg har ett allt tätare samarbete med kollegorna i Kalmar. Samtidigt försöker man göra sig redo för att ingå i en större region, berättar Tomas Stjernfeldt, ordförande för Polisförbundet Kronoberg.

Polisen i Kronoberg har ett allt tätare samarbete med kollegorna i Kalmar. Samtidigt försöker man göra sig redo för att ingå i en större region, berättar Tomas Stjernfeldt, ordförande för Polisförbundet Kronoberg.

Hur påverkar omorganisationsplanerna er?

Tomas Stjernfeldt

Ålder: 35 år.
Bor: Växjö.
Fackligt uppdrag: Ordförande i Polisförbundet Kronoberg på 75 procent. I övrigt ordningspolis i Växjö.

Förbundsområde Kronoberg
Antal medlemmar: 290
Antal förtroendevalda: Cirka 25.
Ordförande: Tomas Stjernfeldt.

– Mycket talar ju för att Kalmar/Kronoberg slås ihop med Skåne och Blekinge. Men så länge man inte har några beslut är det svårt att veta hur man ska göra.  Man vill ju inte behöva backa bandet och det bromsar delvis utvecklingen av vårt samarbete. Det känns som att det står och stampar just nu.

– Många förändringar kommer nog att märkas mest på ledningsnivå och där har vi och Kalmar redan börjat sålla bort funktioner. Vi har även börjat samordna exempelvis vapenhandläggning. Nästa steg kan bli trafikavdelningen.

Hur går det fackliga samarbetet med Kalmar?
– I och med att vi har en gemensam motpart, med samma länspolismästare, så blir det ganska täta kontakter. Vi hörs om inte dagligen, så varje vecka per telefon eller videokonferens. Vi har även fysiska möten i Växjö, eftersom det är här den strategiska ledningen sitter. Jag tycker att det fungerar ganska bra.
– Från fackligt håll finns det många fördelar med större regioner, det ger oss chansen att bli ännu starkare. Men det gäller att vi inte kommer för långt bort från medlemmarna.

Är det någon speciell lärdom ni har dragit av samarbetet?
– Ja, även om man först tycker att man jobbar likadant så visar det sig att det också är mycket som skiljer. Det tar längre tid än man tror att ändra arbetssätt.  Det går heller inte att centralisera allt på ett ställe, utan man behöver portionera ut verksamheten. I en framtida region är det därför inte vettigt att exempelvis lägga allt i Malmö.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst