Annons
Annons

Polis fälldes för skott mot gym

30 januari 2013, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Polisen som sköt flera skott in i ett gym i samband med ett rån i Stockholm döms till dagsböter. Enligt tingsrätten har han utsatt tre civila kvinnor för fara.

Polisen som sköt in i ett gym i samband med ett rån i Stockholm döms till dagsböter. Enligt tingsrätten har han utsatt tre civila kvinnor för fara.

Det var i mars som polisen ingrep i samband med ett rån på Birger Jarlsgatan i Stockholm. När en av rånarna siktade mot poliserna och avlossade ett skott sköt polisen tolv skott, varav tio gick in i ett gym där tre kvinnor befann sig. Ett agerande som tingsrätten nu underkänner.

Enligt rätten går det inte att säga exakt vad polismannen skulle ha gjort i stället. I ett pressmeddelande påpekar man att ett alternativ hade varit att avvakta bakom parkerade bilar.

Stefan Eklund, ordförande för Polisförbundets förbundsområde Stockholm, är kritisk till domen.

– Den är minst sagt förvånande. Står sig domen måste polisen börja arbeta på ett helt nytt sätt, då kan vi inte ingripa som nu. Den aktuella polisen är lika chockad som alla andra.

Eklund är speciellt kritisk till att rätten inte bedömt händelsen som nödvärn.

– Polisen besköts ju om än med lösa skott. Nu får vi invänta hovrättens bedömning, säger han.

Polisen dömdes att betala 80 dagsböter om 325 kronor, sammanlagt 26 000 kronor. I ett pressmeddelande skriver Polisförbundet att man förutsätter att domen kommer att överklagas.

– Domen ger otydliga signaler om hur rättsväsendet bedömer en nödvärnssituation. Den skapar också osäkerhet hos våra medlemmar om hur poliser ska förhålla sig och agera i liknande situationer i framtiden, säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande.

 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst