Annons
Annons

Nationella insatsstyrkan föreslås bli dubbelt så stor efter Utöya

18 februari 2013, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Nationella insatsstyrkan, NI, bör förstärkas. Det anser justitieminister Beatrice Ask, skriver Svenska Dagbladet. Tanken är att den ska kunna göra insatser på mer än ett ställe samtidigt.

Rikspolisstyrelsen anser också att det är nödvändigt med en ”kompetent polisstyrka” som kan ingripa på flera olika platser samtidigt. Det framgår av RPS budgetunderlag för 2013-15, och är en slutsats som dragits efter terrorangreppen i bland annat Norge och London. För att klara det krävs det en styrka på 97 personer, vilket är nästan dubbelt så många som dagens 50. En sådan förstärkning beräknas kosta omkring 30 miljoner om året. Justitieministern vill dock inte precisera hur många som ska ingå i styrkan.

– Vi måste ju budgetförhandla, och räkna på det. Men det ska vara en substantiell förstärkning. För 20–30 miljoner får man rätt många personer, säger Beatrice Ask (M) till Svenska Dagbladet.

Under måndagen presenterade Rikspolisstyrelsen vilka slutsatser man dragit av den norska 22-julikommissionen, som granskade polisens och andra myndigheters agerande i samband med terrordåden på Utöya och regeringskvarteren i Oslo 2011.

I rapporten föreslår man bland annat en utökad transportkapacitet för insatspersonal, utökad övningsverksamhet och närmare samarbete mellan Säkerhetspolisen och Polisen. Man ska också irnätta ett gemensamt taktiskt råd för att förbättra informationsdelning och beslutsstöd i samband med hantering av terrorbrott, skriver polisen.se.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst