Annons
Annons

Uniformerade polisers
arbetsmiljö kartläggs

7 februari 2013, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Nu har poliser i yttre uniformerad tjänst chans att tycka till om den egna arbetsmiljön. Det handlar om 140 enkätfrågor om allt från utrustningsbälte och skyddsväst till arbetstider och konflikter.

Del i större projekt

Enkäten är en del i det nationella ergonomiprojektet, som är ett samarbete mellan RPS och Hälsohögskolan i Jönköping.

Projektet startade 2009 och hittills har man bland annat undersökt hur kroppen påverkas av att bära all utrusning man har i yttre tjänst.

Enkätstudien som nu genomförs är den första i sitt slag, och ingår också i en doktorsavhandling.

– Det här är en unik chans för alla som jobbar i yttre uniformerad tjänst att påverka sin arbetsmiljö, säger Patrik Forsemalm, huvudskyddsombud vid Jönköpingspolisen och en av initiativtagarna till studien.

Han hoppas att resultatet kommer att ge en större samsyn i olika frågor som rör arbetsmiljön, som hur man bär sitt vapen och annan utrustning. I dag tillåter vissa myndigheter exempelvis benhölster, medan andra inte gör det.

– Nu får vi en bild av hur det ser ut i olika delar av landet och det kan leda till förbättringar för poliser på andra håll. Om man till exempel har bra underställ i Kiruna så bör man kunna få ut samma om man jobbar i Skåne, säger Patrik Forsemalm.

Det är inte bara den fysiska arbetsmiljön som behandlas i enkäten. Även frågor om arbetstider, trötthet och möjlighet till återhämtning finns med.

– Många säger att det känns som att de numera alltid är på jobbet. Nu får vi dokumenterat om det verkligen är så, eller om det mest är prat.

Frågorna har tagits fram gemensamt av forskare på Hälsohögskolan, RPS och skyddsombud. Det finns också ett antal frågor som kommer från SCB, Statistiska Centralbyrån, som är med för att undersökningen ska bli jämförbar med andra yrkesgrupper. Senast den 5 mars ska enkäten vara inne, och Patrik Forsemalm uppmanar alla att svara.

– Genom att göra det tar man ansvar för sin egen arbetsmiljö.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst