Annons

Annons

Den ljusnande
framtid är vår?

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Foto: Magnus Laupa

En epok går mot sitt slut. Men fortfarande utexamineras polisstudenter från Polishögskolan i Sörentorp.

Foto: Magnus Laupa

En epok går mot sitt slut, men fortfarande utexamineras polisstudenter från Polishögskolan i Sörentorp. Polistidningen var med då 209 blivande poliser fick sina diplom under pompa och ståt i stadshuset i Stockholm.

polisutbildning i förändring

Den nuvarande grundutbildningen i Sörentorp i Stockholm kommer att ersättas av en uppdragsutbildning i Stockholmsregionen. Var meddelas under slutet av 2013. Upplägget ska vara detsamma som det vid utbildningarna i Växjö och Umeå.

Förändringen innebär att alla de framtida polisstudenterna kommer att få tillgodogöra sig högskolepoäng i samma utsträckning, oavsett studieort.

En annan förändring som kan införas är att studenterna ska tillbaka till skolbänken i två månader efter sin aspiranttid. Sedan får de sin examen. Syftet är att stärka kopplingen mellan teori och praktik.

Januari, en regnig och gråkall torsdag i Stockholm. På stadshusets innergård står en ensam eld på ett högt stativ, en marschall i jätteformat vars låga flämtar i blåsten. Men de unga männen och kvinnorna, de flesta är unga – yngre än motsvarande församling var för några år sedan – ser vädret till trots behärskat lyckliga ut. Rörda av stunden. Spända och förväntansfulla medan anhöriga samlas runt dem i grupper. Luften vibrerar. Om en dryg timme ska de gå nerför den berömda trappan i Blå hallen, trappan som trampats av så många nobelpristagare, kungligheter – och poliser. I 20 år är det här som polisstudenterna utexaminerats.

Portarna slås upp och golvytan i Gyllene salen på andra våningen fylls snart av uniformsklädda aspiranter. Många är påtagligt nervösa, ytligt sett lite förvånande. Det hela är ju inte mer komplicerat än att gå i kolonner nerför en bred trappa, sätta sig på en stol, höra dignitärer hålla tal och ta emot ett examensbevis. Men anspänning går hand i hand med allvar, och nervositeten är att hänföra till seriositetens konto.

– Jag går runt och är vemodig, glad och nervös på samma gång, en mycket speciell känsla, beskriver Emilia Lagerström.

Hon flankeras av John Sharifi och Ida Olsson Thorén. Tillsammans med den förra utgör hon ett par, de träffades under utbildningen. De tre är runt 30 år gamla och nu ska deras vägar skiljas. Redan på måndag är det dags för John Sharifi att påbörja sin aspiranttjänst i Malmö. Emilia Lagerström gör sin aspirant i Göteborg och Ida Olsson Thorén i Värmländska Torsby. Alla ska tillbaka till det som tills nyligen var hem och nu ska bli det igen.

– Förutom klasskamraterna är Stockholm något jag kommer att sakna mycket. Det är lite kluvet att lämna huvudstaden, säger Ida Olsson Thorén.

Emilia Lagerström är även utbildad jurist.

– Nu har jag pluggat nästan oavbrutet i över sex år. Förmodligen är jag den enda i årskullen som tycker att aspirantlönen är ett lyft, säger hon med ett skratt.

John Sharifi är statsvetare. Men då han fick besked om att han kommit in på polisutbildningen arbetade han med något helt annat. Han befann sig i Afghanistan, som en del av de väpnade styrkorna.

– För mig var det en pojkdröm som uppfylldes då jag förstod att jag skulle få bli polis. Vi har inte diskuterat det speciellt, men visst är det en speciell känsla att vara bland de sista från Sörentorp, säger han.

De enas om att polisutbildningen är det tuffaste de hittills varit med om. Emilia Lagerström tycker att juristlinjen var svårare rent studiemässigt. Men kombinationen med både kunskapskrävande och mycket fysiska inslag är en speciell utmaning.

– Se på mig, jag har i och för sig gjort lumpen, men är en utpräglad teoretiker. Men på skolan är det så mycket fokus på fysik att till och med jag började fundera på hur det skulle vara att arbeta som piketpolis, säger hon.

Sorlet ökar. Blåa skjortor och mörka byxor. Någon skämtar om 80-talsfilmen ”En officer och en gentleman”. Vid väggen står ett bord med fyllda glas. Det ser ut som fördrinkar inför en bättre middag, men är i själva verket väl tilltagna mängder vatten som förhoppningsvis ska motverka svimning efter för mycket stående, sittande och själslig anspänning.

Johan Sharifi ser sig omkring och konstaterar att han är en del i en blandad samling människor.

– Flygvärdinnor, en musikalartist, sjuksköterskor och socialarbetare. Poliserna ska vara ett tvärsnitt av befolkningen och det märks på utbildningen. Där tycker jag att RPS lyckats, säger han.

En trappa ner samlas de anhöriga. Doris Högne Rydheim står framför dem och funderar på talet som hon snart ska hålla. Hon är rektor på Polishögskolan i Sörentorp sedan ett knappt år och till synes lika spänd och förväntansfull som de blivande poliserna, vars anhöriga är i färd att slå sig ner på de framställda stolarna.

– Det är debut för mig, känslan är ärligt talat mäktig. Jag kan inte jämföra med något annat. Det har hänt så mycket sedan jag själv tog examen.

Hon är rektor i omdaningens tid. Polismyndigheterna ska växa ihop till en enda. Det nuvarande polisprogrammet med över 600 elever vid Polishögskolan i Sörentorp är snart historia.

– Men det är helt fel att säga att Sörentorp lägger ner. Vi fortsätter med vidareutbildningarna och kommer att bli beställare och köpa utbildningar, säger Doris Högne Rydheim.

– Men det kommer att dröja ett tag innan eleverna börjar på den nya högskolan. Jag kan inte tänka mig att de vill ta sig an halvutbildade poliser. De vill starta med termin ett.

Som kuriosa nämner hon att då det begav sig gick hon i samma klass som två studenter som skulle komma att lyckas mycket bra med sina respektive karriärer. Hon var klasskamrat både med den före detta Säpochefen Anders Danielsson och rikspolischefen Bengt Svenson. Den senare är på plats och håller ett tal där han poängterar att polisstudenterna utgör en exklusiv skara.

– Faktum är att var och en av er var en av 23 sökande. Jag är övertygad om att vi valde rätt! säger han.

Polisförbundets ordförande, Lena Nitz, står på tur och hälsar sina nya kollegor välkomna till arbetslivet med orden:

– Det är ett privilegium att välkomna er till polisyrket. Ni har tagit på er ett hedervärt, men farligt uppdrag.

Februari i Malmö. Det är dan före dan för John Sharifi. Han har just varit med om två veckors introduktionsutbildning och väntar spänd på morgondagen. Då ska han gå på sitt första skarpa pass. Han säger att han aldrig varit mer övertygad om att han valt rätt yrke.

Han låter beklagande, men allt annat än ledsen då han konstaterar att klassen splittrats.

– Lite facebookuppdateringar har det blivit, men inte mer, förutom med Emilia förstås.

Samtidigt går hon, Emilia Lagerström, av sitt pass. Det har varit hektiska dagar hos områdespolisen på Hisingen i Göteborg. Ett kontaktskapande arbete, beskriver hon, i ett område som betraktas som svårjobbat.

– Egen säkerhet, kommunikation och juridik måste funka. Jag känner igen allt teoretiskt men fortfarande tar det för lång tid att få ihop det praktiskt. Dessutom har jag inte vant mig vid uniformen än, säger hon och fortsätter:

– Men allt är verkligen bra, jättebra. Jag trivs bättre än jag trodde var möjligt.

Ida Olsson Thorén är nyvaken. Efter introduktion, fixande med tjänsteleg och passerkort har hon jobbat mycket. Värmland i februari är synonymt med svenska rallyt. Ida Olsson Thorén konstaterar att de cirka 200 000 åskådarna som strömmat till har skött sig närmast oklanderligt. Kanske beror det på kylan och snöandet. På frågan om hon tycker att något har varit svårt hittills svarar hon efter en stunds eftertanke:

– Det är alltid tungt att se människor som far illa, speciellt när det är barn med i bilden. Det har jag redan stött på under min första tid som polis.

 

”Uppsala har visat intresse”

Dragkampen om vilket lärosäte som ska ge framtidens polisutbildning är inledd. Sex universitet och högskolor har kontaktats.

Johan Gunnarsson är Polishögskolans koordinator och arbetar med hur förändringen av Sörentorp ska genomföras. Han har kontaktat Kungliga Tekniska Högskolan, Försvarshögskolan, Uppsala universitet, Stockholms universitet, Södertörns högskola och Mälardalens högskola för att förhöra sig om eventuellt intresse för en uppdragsutbildning.

– Speciellt Uppsala har visat intresse sedan länge. Där finns ju en redan etablerad polisforskning, säger Johan Gunnarsson.

En polisutbildning innebär både prestige och ekonomiska tillskott. Samtidigt kan speciellt större utbildningsanordnare med gott renommé förhålla sig avvaktande. Orsaken är att det är vanligt att ranka universitet med utgångspunkt i lärarnas akademiska meriter.

– Polisutbildningen har en låg andel disputerade lärare, men mindre högskolor ligger ofta lägre i rankningslistor så detta behöver inte spela lika stor roll för dem, säger Johan Gunnarsson.

 

Viktiga årtal Sörentorp

1969: RPS övertar kasernområdet i Sörentorp av Svea Livgarde.

1970: De första poliserna utbildas vid Sörentorp.

2002: Polishögskolan inför distansutbildning.

2012, dec: Regeringen ger RPS i uppdrag att utveckla polisprogrammet.

2013, mars: Informationsträff med de lärosäten som är aktuella för den framtida polisutbildningen i Stockholmsregionen.

December: RPS och utvalt lärosäte undertecknar överenskommelse.

2014-2016: Nya polisprogrammet startar.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser