Annons
Annons

”Jag har lärt mig att attackera först, innan någon hinner bita mig”

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Foto: Leif Carlsson
Foto: Leif Carlsson

Mireille Ballestrazzi är Interpols första kvinnliga ordförande. Läs vår exklusiva intervju med en passionerad kriminalare, som gillar att bestämma.Mireille Ballestrazzi är första kvinnan på ordförandeposten hos Interpol. Hon tror inte att poliser arbetar på olika sätt beroende på kön. Men hon inser att hon är en viktig förebild för kvinnliga poliser runt om i världen.

Polistidningen får en exklusiv intervju med denna passionerade kriminalare, som gillar att bestämma.

Efter två månaders väntetid väljs Polistidningen ut bland en rad förfrågningar om intervjuer.

– Jag var i Stockholm förra året och fick ett väldigt vänligt bemötande. Dessutom tycker jag att det är värdefullt att tidningen vänder sig speciellt till poliser.

Mireille Ballestrazzi tar emot på sitt arbetsrum på Inrikesdepartementet i Paris.

Foto: Leif Carlsson
Foto: Leif Carlsson

Huvudingången till ministeriet ligger bakom förgyllda portar vid Place Beauvau, alldeles bredvid Elyséepalatset. Men vi har lotsats in i byggnaden via en oansenlig entré på en bakgata, och upp till femte våningen i en minimal hiss. Kontoret är också litet och ger inte sken av något större inredningsintresse. Inte heller av ett behov av att glänsa genom yttre attiraljer.

– Snart får jag ett större och mer ståndsmässigt arbetsrum, som överensstämmer mer med min nya funktion, säger hon och ber om ursäkt för ”röran”.

I november utsågs Mireille Ballestrazzi till ordförande för Interpol. Det betyder att hon ska leda den exekutiva kommittén, och bland annat vara med om att ta fram målsättningar för organisationen.

Hon behåller trots detta sin tjänst som vice direktör för den franska kriminalpolisen.

Det handlar om två heltidsjobb om man så vill.

– Jag vill fortsätta att ha kontakt med den operativa verkligheten.

Mireille Ballestrazzi tycker om det praktiska polisarbetet, men säger utan omsvep att hon också gillar att bestämma.

– Ja, jag tycker om att ha ansvar och att styra. Det handlar ju egentligen om att samla idéer och kraft från olika håll för att åstadkomma ett bra resultat.

Att det krävs tuffhet och viljestyrka för att ta sig dit hon är, är inte svårt att föreställa sig.

Men om man hade förväntat sig en järnlady med hårda nypor blir man besviken. Hon pratar chosefritt och verkar ha ett genuint intresse för vad hon gör. När fotografen undrar om det finns några attiraljer som kunde skapa lite mer stämning, rotar hon utan att tveka fram en skottsäker väst ur ett skåp.

– Den använder jag inte ofta nu för tiden. Det blir ju tyvärr inte så mycket arbete ute på fältet.

I sin nya roll behöver hon livvakter när hon reser i vissa länder, där poliser utgör en måltavla för kriminella. Frankrike är däremot knappast Colombia, och här i Paris kan hon röra sig fritt. Men hon blev mäkta förvånad över avsaknaden av vakter runt polishuset i Stockholm.

– Det är märkligt att situationen kan vara så annorlunda trots att vi inte är långt ifrån varandra.

Besöket i Norden ingick i kampanjen inför ordförandeposten hos Interpol. Men redan innan dess hade hon åkt världen runt på sina uppdrag för den franska kriminalpolisen, och med egna ögon sett de enorma skillnaderna i arbetsvillkor för poliser i olika länder.

Trots detta hävdar hon att det går att tala om en universell kåranda.

– Det finns gemensamma nämnare för poliser över hela världen, som märks när man behöver hjälp av kollegor i utlandet. Vi drivs alla av en vilja att gå framåt med våra utredningar för att kunna överlämna de skyldiga till rättvisan.

– Med tanke på brottslighetens utveckling behöver vi verkligen utöka det internationella samarbetet. Det handlar inte om stora ord. Det är en nödvändighet.

Mireille Ballestrazzi säger att Interpol bör bli ännu bättre på analyser för att försöka förutse den framtida brottsligheten. När vi träffas har organisationen just samordnat ett omfattande tillslag mot smugglare av ädla träslag i Sydamerika. Utöver terrorism och traditionell organiserad brottslighet, nämner hon miljöbrott, läkemedelsförfalskningar och cyberkriminalitet som exempel på växande internationella problem.

– Det går inte att rangordna olika former av brottslighet. Men vad gäller vårt dagliga liv här i Frankrike anser jag att narkotikahandel fortfarande är det värsta hotet. Den för med sig mycket annat. Terror, kidnappningar och strider om territorium, som förstör våra förorter.

Interpols egna resurser är begränsade, men ordföranden säger att hon vill förbättra

Samarbetet med andra internationella organisationer som OSCE och UNODC.*

Dessutom önskar hon att de nationella poliserna ställer upp med mer resurser när det gäller utbildning av kollegor i andra länder.

– För allas vår säkerhet är det särskilt viktigt att vara med och stödja polisen i nya demokratier.

Oroligt undrar jag hur man förhindrar att poliser i mindre demokratiska länder använder sig av Interpols databaser i mindre demokratiska syften. Men det är ingen fara, förklarar hon, eftersom varje nationell polis avgör vem som får ta del av deras uppgifter. Problemet är däremot oftare det omvända, att det finns ett underutnyttjande av all den information som finns.

– Jag vet inte hur det är i Sverige. Men generellt sett har för få poliser på det lokala planet tillgång till våra databaser direkt i utredningsarbetet.

Mot slutet av den timslånga intervjun pratar vi om hennes begränsade fritid. Helgerna vigs åt familj och vänner, och på lördagarna brukar hon se till att hinna med ett tre timmar långt pass på ett gym. Hon förklarar också varför hon blev polis, trots att hon hade en lång högskoleutbildning i klassiska språk.

– Jag ville ha ett äventyrligt yrke, där jag kände att jag gjorde nytta. Att min pappa var militär hade också sin betydelse.

Till sist kommer också den oundvikliga frågan om hur det känns att vara den första kvinnan som blir ordförande för Interpol. Det är ingenting som hon egentligen gör någon större affär av.

– Men jag förstår ju att det är av stor betydelse för kvinnor i vissa länder, där man ser mig som en förebild.

Mireille Ballestrazzi anser egentligen inte att det finns några skillnader på manliga och kvinnliga polisers sätt att arbeta.

– Så här i efterhand förstår jag att har fått jobba hårt för att bevisa att jag håller måttet. Dessutom har jag lärt mig att attackera först, innan någon hinner bita mig.

 

Text: Anna Trenning-Himmelsbach, frilansjournalist Frankrike

* OSCE – Organization for Security and Co-operation in Europé

UNODC – United Nations Office on Drugs and Crime

 

FAKTA: MIREILLE BALLESTRAZZI

Föddes: 1954 i Orange i södra Frankrike

Familj: Förtegen om sitt privatliv, men berättar att hon har två vuxna barn

Prioriteringar på fritiden: Familjen, vänner och idrott

Bor: I en grönare förort till Paris

Utbildning: högskoleutbildning i klassiska språk, därefter den nationella polishögskolan från 1976 (året innan hade utbildningen öppnats för kvinnor).

Karriär: Chef på en rad nivåer och inom olika områden inom kriminalpolisen runt om i Frankrike; Bordeaux, Parisregionen, Montpellier och Korsika.

Blev känd: när hon spårade fyra stulna franska 1700-talsmålningar i Japan 1987.

Nuvarande ämbete: Vice direktör för Police Judiciare, den nationella kriminalpolisen i Frankrike.

Interpol: 2010  – 2012 vice ordförande för Europa i den exekutiva kommittén.

Sedan november 2012 ordförande för hela Interpol.

Första kvinnan någonsin på den posten.

 

FAKTA: INTERPOL

Är den näst största internationella organisationen efter FN.

Bildades:1923

Medlemsländer: 190

Huvudkontor: Lyon, Frankrike

Personal: totalt cirka 670 personer arbetar för Interpol idag, inklusive på kontoren i medlemsländerna.

Personalsammansättning: Omkring en tredjedel av personalen i Lyon är poliser, varav en del är anställda, och en annan del är utlånade av de nationella polisstyrkorna för en begränsad tidsperiod.

Mål: Att bekämpa kriminaliteten och göra världen säkrare genom internationellt samarbete.

I praktiken: Interpol gör inga egna utredningar, och inga ingripanden, men hjälper de nationella poliskårerna med utbyte av information, utbildning och även stöd på plats.

Etik: Politiskt och religiöst neutralt.

The Interpol Global Complex for Innovation: Nytt centrum för bekämpning av cyberkriminalitet, som öppnar i Singapore 2014.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser