Annons
Annons

Ny myndighet ska kolla polisen

11 juni 2013, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

En ny myndighet ska utöva tillsyn över polisen. Det föreslår Polisorganisationskommittén, som i dag lämnade över ett betänkande till justitieministern.En ny myndighet ska utöva tillsyn över polisen. Det föreslår Polisorganisationskommittén, som i dag lämnade över ett betänkande till justitieministern.

Kommittén föreslår att den nya myndigheten ”Tillsynsmyndigheten för polisen” ska utöva tillsyn över polisväsendet. Syftet är att kontrollera att polisverksamheten utförs på ett korrekt sätt. Kommitténs bedömning är att det görs bäst om den nya myndigheten är helt fristående från polisen i övrigt. På så sätt kan polisen lösa sina uppgifter ”med så hög legitimitet som möjligt”, samtidigt som tillsynsverksamheten i sig blir trovärdig.

Polisförbundet ställer sig positivt till förslaget:

– Polisverksamheten är unik och påverkar människors trygghet på olika sätt i samhället och är en del av demokratin.  Att det nu tillförs en ökad kontroll tycker vi är positivt, säger Erling Staxäng, Polisförbundets andre vice ordförande.

Den nya myndigheten föreslås även överta de uppgifter som Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden har i dag, samt utöva tillsyn också över Säkerhetspolisen. Tanken är att den ska starta verksamheten samtidigt som den nya Polismyndigheten sjösätts den 1 januari 2015.

Läs hela betänkandet på regeringens hemsida.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst