Annons
Annons

”Jag börjar ledsna på att inte känna mig uppskattad”

14 augusti 2013, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Örebropolisen Tobias Virolainen har en jur kand och har dessutom pluggat kriminologi och psykologi. Hur har då hans akademiska bakgrund tagits till vara inom polisen?
–  Inte på något sätt, säger han till Polistidningen.

Örebropolisen Tobias Virolainen har en jur kand och har dessutom pluggat kriminologi och psykologi. Hur har då hans akademiska bakgrund tagits till vara inom polisen?
–  Inte på något sätt, säger han till Polistidningen.

Tobias Virolainen höll på att avsluta sin juristutbildning när han fick beskedet att han kommit in på polisutbildningen. Han tackade då nej till ett jobb på ett advokatkontor och flyttade till Växjö.

Då, 2007, hade Tobias Virolainen även ett års studier i psykologi i bagaget. Det gjorde att han under andra året på polisutbildningen fick leva på sparade pengar, eftersom han nekades dispens att ta mer studielån.

Hur har Polisen tagit tillvara på din utbildningsbakgrund?
–  Inte på något sätt. Min subjektiva bild är att man aktivt sökte folk med akademisk bakgrund till polisutbildningen. Men när man väl kom ut och började jobba så var man bara en soldat i ledet. Det gäller nästan alla mina kollegor i Örebro med dubbel kompetens.

Tobias Virolainen arbetar som utryckningspolis i Örebro. Han har övervägt att söka en civil utredartjänst. Detta mest som ett test, för att se hur stor löneökning han skulle kunna förhandla fram.
– Jag skulle vilja få fram det orimliga i systemet. I Örebro går exempelvis nyanställda civila in på LKC med högre lön än poliser, utan att ha någon speciell utbildning i botten.

Om Tobias Virolainen civilanställdes inom polisen så skulle han med dagens system förlora sina polisiära befogenheter. Samtidigt planerar RPS nu att snabbutbilda civila specialister, för att göra dem till poliser.*

Klart motsägelsefullt, anser Tobias Virolainen.
– Jag ångrar inte att jag hoppade på polisyrket, jag har verkligen trivts. Men nu börjar jag ledsna på att inte känna mig uppskattad, säger han.

 

*Mer om detta i artikeln ”Polisutbildning för specialister sjösätts redan i januari?” från den 24 juni.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst