Annons
Annons

Polisutbildningen kan få flera spår

4 november 2013, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Efter ett utspel från Rikspolischefen ser Polishögskolan över möjligheterna att skapa flera inriktningar på den tvååriga polisutbildningen. Under hösten har en arbetsgrupp diskuterat ett eventuellt utredningsspår.

Efter ett utspel från Rikspolischefen ser Polishögskolan över möjligheterna att skapa flera inriktningar på den tvååriga polisutbildningen. Under hösten har en arbetsgrupp diskuterat ett eventuellt utredningsspår.

För snart två år sedan lyfte rikspolischefen Bengt Svenson idén om en utredningsinriktning på polisutbildningen i en debattartikel. Sedan dess har frågan diskuterats på flera håll. Bollen ligger nu hos Polishögskolan, som sedan januari har ansvaret för utbildningens utveckling.

– Jag tog upp frågan om flera inriktningar på den centrala samverkan med parterna nu i höst. Vi bestämde att jag ska kalla till ett möte om det här, säger Polishögskolans rektor Doris Högne Rydheim till Polistidningen.

Idén är att utröna om alla drar åt samma håll, om det finns ett behov av fler inriktningar på grundutbildningen och hur många de i så fall ska vara. Diskussionen är ständigt pågående, men om det kommer att tas några avgörande beslut den närmaste tiden är osäkert. Nästa år är ett mellanår i väntan på den nya enmyndigheten, påminner Doris Högne Rydheim.

– Vi får se vad vi mäktar med då och när vi blir klara. Men man kan ju diskutera frågan, alla utbildningar kan inte vara statiska år efter år, säger hon.

Ändå har det tagits ett par steg fram det senaste halvåret. Strax före sommaren tillsattes en arbetsgrupp för att diskutera en kompetensprofil för de utredare som en ny inriktning eventuellt skulle generera. Gruppen, där polismyndigheter, Polisförbundet, RPS och Polishögskolan finns representerade, har träffats tre gånger men avvaktar nu direktiv från Polishögskolan.

– Vi ställer oss frågan vad man behöver för kompetens när man kommer ut från Polisprogrammet. Polishögskolans utvecklingsarbete och vårt arbete går hand i hand, säger Magnus Lundberg, HR-strateg på RPS och sammankallande för gruppen.

Att diskutera nya inriktningar på grundutbildningen innan den nya polisorganisationen är på plats, och samtidigt som frågan om en snabb-polisutbildning för civila specialister förbereds, ser han inga problem med.

– Man kan stanna upp med allt eller så kan man bedriva arbete som fortsätter in i 2015 också. Polishögskolan har ett utvecklingsuppdrag, verksamheten kan inte avstanna för att det blir en myndighet 2015, säger han.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst