Annons
Annons

Många frågetecken kring polisutbildning för specialister

2 oktober 2013, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Vilken kompetens kännetecknar egentligen en specialist? Det är en av frågorna RPS HR-avdelning ställer sig sedan man tagit del av Polishögskolans förslag kring en polisutbildning för specialister.

Vilken kompetens kännetecknar egentligen en specialist? Det är en av frågorna RPS HR-avdelning ställer sig sedan man tagit del av Polishögskolans förslag kring en polisutbildning för specialister.

Det var i juni som Polishögskolan fick i uppdrag av RPS att utforma en polisutbildning för specialister, anställda inom Polisen.  30 augusti presenterade man ett utkast, som nu på punkt efter punkt ifrågasätts i ett svar från HR-avdelningen.

HR-strategen Stefan Sterner skriver bland annat att upplägget inte är en anpassad specialistutbildning, utan en kraftigt förkortad version av den vanliga, grundläggande polisutbildningen.
”Att skapa en förkortad allmänpolisiär utbildning för att behålla redan befintlig kompetens är inte ett behov som har identifierats inom kompetensförsörjningen.”

Antagningen till utbildningen bör enligt HR-avdelningen inte gå i ett sidospår, utan skötas tillsammans med antagningen till den vanliga grundutbildningen.
”PHS anger i utkastet att specialisterna redan är anställda och bedömda. Det är viktigt att uppmärksamma att de är bedömda för den anställning och funktion de innehar idag. Efter genomgången utbildning ska de anställas som poliser, det är en helt annan anställning” skriver Stefan Sterner.

Hur anställningsprocessen för specialistpoliserna ska se ut, när de väl är färdigutbildade, är även det oklart i PHS utkast.
HR-avdelningens linje är att de ska söka anställning precis som alla andra, i konkurrens, utifrån förtjänst och skicklighet. Det går inte att bara omvandla civila anställningar till polisiära, skriver Sterner.

Och om poliser från de olika utbildningarna får rätt att söka samma jobb uppstår problem.
”Utbildningen omfattar maximalt en termin. Detta ska jämföras med de som genomgår den ordinarie utbildningen som omfattar fem terminer.  I vilken omfattning förtjänst och skicklighet då kan värderas måste anses som oklart.”

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst