ANNONS:

ANNONS:

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 4. Den delas ut i september till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 

Ordförandeord

Polisen får inte prioriteras ner

Lena Nitz, ordförande

 
 
 

 
 

Arkiv

Många frågetecken kring polisutbildning för specialister

Publicerad 2013-10-02

Aktuellt Vilken kompetens kännetecknar egentligen en specialist? Det är en av frågorna RPS HR-avdelning ställer sig sedan man tagit del av Polishögskolans förslag kring en polisutbildning för specialister.

Det var i juni som Polishögskolan fick i uppdrag av RPS att utforma en polisutbildning för specialister, anställda inom Polisen.  30 augusti presenterade man ett utkast, som nu på punkt efter punkt ifrågasätts i ett svar från HR-avdelningen.

HR-strategen Stefan Sterner skriver bland annat att upplägget inte är en anpassad specialistutbildning, utan en kraftigt förkortad version av den vanliga, grundläggande polisutbildningen.
”Att skapa en förkortad allmänpolisiär utbildning för att behålla redan befintlig kompetens är inte ett behov som har identifierats inom kompetensförsörjningen.”

Antagningen till utbildningen bör enligt HR-avdelningen inte gå i ett sidospår, utan skötas tillsammans med antagningen till den vanliga grundutbildningen.
”PHS anger i utkastet att specialisterna redan är anställda och bedömda. Det är viktigt att uppmärksamma att de är bedömda för den anställning och funktion de innehar idag. Efter genomgången utbildning ska de anställas som poliser, det är en helt annan anställning” skriver Stefan Sterner.

Hur anställningsprocessen för specialistpoliserna ska se ut, när de väl är färdigutbildade, är även det oklart i PHS utkast.
HR-avdelningens linje är att de ska söka anställning precis som alla andra, i konkurrens, utifrån förtjänst och skicklighet. Det går inte att bara omvandla civila anställningar till polisiära, skriver Sterner.

Och om poliser från de olika utbildningarna får rätt att söka samma jobb uppstår problem.
”Utbildningen omfattar maximalt en termin. Detta ska jämföras med de som genomgår den ordinarie utbildningen som omfattar fem terminer.  I vilken omfattning förtjänst och skicklighet då kan värderas måste anses som oklart.”