ANNONS:

ANNONS:

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 1. Den delas ut i februari till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 
 

 
 

Arkiv

Pust-datorer får
lämnas i radiobilen

Publicerad 2013-12-20

Aktuellt En poliskommissarie varnades av Personalansvarsnämnden sedan åtta datorer stulits ur hans tjänstebil. Detta, som vi noterade i decembernumret av Polistidningen, har väckt en del frågor.

Poliskommissarien hade lämnat datorerna, tillhörande arbetsgivaren, i den låsta tjänstebilen i cirka tio minuter när de blev stulna. Pan motiverade varningen med att bärbara datorer aldrig får lämnas utan uppsikt utanför arbetsplatsen enligt RPS föreskrifter. En låst bil eller ett hotellrum anses inte vara säkert nog.

Vad innebär då detta för poliser i yttre tjänst, som ofta nödgas lämna it-utrustning i radiobilen när de är ute på jobb? Blir de också varnade om någon stjäl utrustningen?

Frågan går till Fredrik Westin, Polisförbundets ombudsman i rättsfrågor.
Han berättar att Pans beslut inte tar sikte på sådan verksamhet där mobil it-utrustning hör till polisens eller fordonets ordinarie utrustning, där ett förbud  mot att lämna kvar it-utrustningen i bilen typiskt sett skulle försvåra arbetet.
–De poliser som ingår i sådan polisverksamhet där det inbegrips ett användande av en dator i eller i anslutning till bilen, ska inte behöva vara oroliga för en disciplinpåföljd för att en dator lämnats kvar i bilen, säger han till Polistidningen.