Annons
Annons

Nytänk mot droger i Nya Zeeland

1 april 2014, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Foto: Ossian Grahn
Foto: Ossian Grahn

Nya Zeelands nya lag mot syntetiska droger är omtvistad. Tillverkare som kan bevisa att en drog är relativt sett mindre farlig får tillstånd att sälja den under kontrollerade former.

Foto: Ossian Grahn
Foto: Ossian Grahn

Nya Zeelands nya lag mot syntetiska droger är omtvistad. Tillverkare som kan bevisa att en drog är relativt sett mindre farlig får tillstånd att sälja den under kontrollerade former.

I juli 2013 trädde Nya Zeelands nya unika droglagstiftning i kraft. Den är ett försök att få rätsida på en situation där tillverkare förändrar droger på molekylnivå som ett sätt att undkomma rättvisan. Drogens egenskaper kvarstår men genom manipulationen blir den laglig. Nya lagar stiftas och då ändrar tillverkaren drogen på nytt. Rättssamhället ligger steget efter.

Nu har alla syntetiska droger i Nya Zeeland förbjudits, men samtidigt ges tillverkarna och försäljarna en möjlighet att bevisa att en drog är ”relativt ofarlig”.

Lyckas detta kan privata aktörer få licens att tillverka, importera och sälja till exempel syntetisk marijuana, som sedan lagändringen går att köpa helt öppet i affärer i Nya Zeeland.

Innehållet i de färgglada förpackningarna ser ut som vanlig marijuana, och består av biologiskt material som sprayats eller doppats i en kemisk lösning som är framställd i laboratorium. Lösningen är den aktiva ingrediensen och ger användaren en rusupplevelse. En syntetisk cannabioid som framställts på detta sätt, kvalitetsstämplats och godkänts som ett resultat av lagen har snabbt blivit populär.

– Hittills har den nya lagen fungerat bra anser jag. Men syntetisk cannabis är väldigt populärt och det är ju inget att hurra över, säger Ron Lek talesperson i drogfrågor för polisen i Wellington, Nya Zeeland.
Han tillägger:
– Samtidigt har många farligare droger stoppats på ett tidigt stadium. Jag tror att de som annars skulle testa vad som helst har ett legalt alternativ och nöjer sig med det.
Samtidigt betonar Ron Lek att hur situationen på sikt kommer att utvecklas är omöjligt att veta. Ekonomiska motiv och modern teknik gör att vågen av syntetiska droger sköljer över världen, oavsett vilka lagstiftningsalternativ enskilda länder väljer.

– Även sådant som vi stoppar kan ju komma över gränsen illegalt, sådan är verkligheten, säger han.

”Sanktionerna i Sverige
är mer kraftfulla”

Ytligt en skärpning av lagen men i praktiken en liberalisering av narkotikapolitiken. Så sammanfattar Folkhälsoinstitutets Anders Persson den nya lagen.

Det har gått mer än ett halvår sedan den nya droglagen trädde i kraft i Nya Zeeland. Anders Persson, som är utredare på Folkhälsoinstitutets tillsynsavdelning, var kritisk då. Tiden som gått har inte gett honom skäl att se mera positivt på lagen.
– Man har inte hört så mycket helt enkelt och det undrar jag vad det beror på. Enligt min mening handlar det om en teoretisk skärpning som i praktiken innebär en liberalisering.

Han jämför med den svenska modellen som är förknippad med begrepp som ”hälsovådlig vara” och, genom förstörandelagen, som ger en möjlighet för myndigheterna att destruera droger.
– Jag tycker att sanktionerna i Sverige är kraftfullare. Jag förstår tanken bakom lagen i Nya Zeeland, man vill göra något i en svår situation, men jag tror inte att det kommer att fungera, säger Anders Persson.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst