Annons
Annons

”Vi står inför en enorm utmaning”

13 maj 2014, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Foto: Antony Kitchener
Foto: Antony Kitchener

Nya Zeeländske Greg O´Connor leder Icpra – det internationella nätverket för världens polisfack. Polisens demokratifunktion i utsatta länder är hans drivkraft.

I juni samlas Icpra i Kapstaden och ordförande Greg O´Connor ställer upp för omval. Foto: Antony Kitchener
I juni samlas Icpra i Kapstaden och ordförande Greg O´Connor ställer upp för omval. Foto: Antony Kitchener

Nya Zeeländske Greg O´Connor leder Icpra – det internationella nätverket för världens polisfack. Polisens demokratifunktion i utsatta länder är hans drivkraft.

– Under flera år jobbade jag under cover, det slet enormt på psyket men var spännande. Lever du med kriminella måste du hela tiden kämpa för att behålla styrseln i tillvaron.

Det är bilden av den omutlige tjänstemannen, idealpolisen som följer regelboken till varje pris, som Greg O´Connor sprider. Som ordförande hoppas han att världspolisfacket, Icpra, ska bli den globala

Greg O´Connor.

Ordförande i Nya Zealands polisförbund sedan 18 år. Ordförande för Icpra sedan åtta år.

Ålder: 55 år.

Familj: Hustru och tre barn.

Intressen: Skriver dikter och prosa. Är med i en bokklubb. Favoriten är Nya Zeelandsskildraren och landsmannen Barry Crump.

motsvarigheten till det som Eurocop är för Europa. Hjulet ska inte behöva uppfinnas gång på gång. Var finns kunskaperna?  Vem är bäst på ett visst arbetssätt? Hur kan polisarbetet bli effektivare utan att rättssäkerheten försämras?

– Visa mig poliskåren så kan jag beskriva hur landet mår. I nationer med vacklande demokrati och övergrepp är poliserna ofta en stor del av problemet. Kan vi lära dem vad verklig demokrati är kan de föra det vidare ut i sina samhällen.

Greg O´Connor påpekar att fungerande poliskårer länge lyste med sin frånvaro också i Sverige och Nya Zeeland. Det som är självklart i dag var bara en dröm i går och måste kanske återupprättas i morgon.

Då han tillåter sig att tänka fritt ser O´Connor en internationell utbildning med få eller inga nationella variationer. Han berättar om försöken då poliser från England arbetade i Nya Zeeland. Olika begrepp och titlar förvirrade. Inte heller det grundläggande polisarbetet utfördes på samma sätt i de båda länderna.

– Om vi inte lyckas integrera poliser från ett land som på många sätt är så likt vårt eget, hur ska då något internationellt samarbete fungera överhuvudtaget?

Men detta framtidsprojekt tänker han lämna över till efterträdarna. Inom tre år slutar Greg O´Connor som ordförande för polisfacket och Icpra, och som polis, för att istället försöka bli författare.

– Jag vill gärna att en kvinna tar över. Det är viktigt att det inte blir den som väsnas mest utan den som uträttar mest. Vi står inför en enorm utmaning från alla säkerhetsföretag som säger att vem som helst kan göra polisjobbet. Vi måste definiera yrket och behålla det, för medborgarnas skull. Men vi måste kämpa smart.

Icpra (In­ternational Council of Police Representa­tive)

Startades 1996 av polisfacket i Kanada och har nu 1,5 miljoner medlemmar från fyra kontinenter.

Hela Eurocop med 27 medlemsländer är representerade liksom USA, Kanada, Nya Zealand, Australien, Sydafrika, Danmark och Storbritannien.

Och som för att demonstrera ett provexempel från sin framtida karriär målar Greg O´Connor med några ord upp bilden av sin ungdom i Westport på sydöns västkust. En konservativ småstad där det starka gruvfacket motsatte sig diesellok. Inget fick konkurrera med det närmast heliga kolet.

– De förstod inte i tid att de var i energibranschen, inte i kolbranschen. Vi är i ”rädd för brottbranschen” inte i ”producera poliser branschen”. Begriper vi inte det så slutar vi som en nedlagd kolgruva.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst