Annons
Annons

Han tänker på
Palmemordet varje dag

14 maj 2014, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Foto: Magnus Laupa
Foto: Magnus Laupa

Han har arbetat med Palmemordet i 28 år. Inför pensioneringen avslöjar Lennart Gustafsson drivkraften:
– Christer Pettersson var inte mördaren, jag tror fortfarande på en lösning.

Foto: Magnus Laupa
Världens största mordutredning samlad i källaren under Rikskrim. Lennart Gustafsson är kritisk till hur utredningen skötts och avfärdar den friade Christer Pettersson som gärningsman. Foto: Magnus Laupa

Han har arbetat med Palmemordet i 28 år. Inför pensioneringen från världens mest omfattande mordutredning avslöjar Lennart Gustafsson drivkraften:
– Christer Pettersson var inte mördaren, jag tror fortfarande på en lösning.

Kriminalinspektör Lennart Gustafsson har arbetat som utredare med fyra spaningsledare under sin tid i Palmegruppen. Som mest var de flera hundra poliser. Nu är bara fyra kvar och han är den enda som var med vid begynnelsen 1986, strax efter det att skotten föll på Sveavägen. Men utredningsmaterialet har vuxit och rankas nu som världens mest omfattande mordutredning. Själv kan Lennart Gustafsson vara den polis i världen som arbetat under längst tid med samma fall, en man för Guinness rekordbok, hävdar kollegorna. Han blir 63 år i december och planerar livet efter pensionen. Bland annat vill han skriva en bok om sitt arbete och mordet som präglat merparten av det.

Polistidningen träffar honom på hotell Continental i Ystad. Han är här i tjänsten och konstaterar att det finns flera anledningar till att han nu går ut offentligt med den övertygelse som han burit på i många år.

Lennart Gustafsson Foto: Magnus Laupa
Lennart Gustafsson Foto: Magnus Laupa

– Jag är naturligtvis mycket lojal mot utredningen och förundersökningssekretessen och skulle aldrig säga något som riskerar att skada. Samtidigt måste också jag kunna uttrycka en åsikt efter så lång tid. Väldigt mycket gick fel på ett tidigt stadium och det bör belysas.

Dessutom tycker Lennart Gustafsson att det är viktigt att stafettpinnen lämnas över under ordnade förhållanden. De poliser som kommer att fortsätta jakten på Palmes mördare ska inte göra det med utgångspunkten att mordet är löst och att den nu avlidne Christer Pettersson var skyldig – trots den friande hovrättsdomen.

– Det är ju ingen hemlighet att det är den förhärskande åsikten, men jag har aldrig köpt att det var en missbrukare från Sollentuna som sköt vår statsminister. Delvis är det detta faktum som gjort att jag orkat jobba kvar under så lång tid.

De delar av sin övertygelse om att Palmes mördare finns där ute, som Lennart Gustafsson har möjlighet att berätta om, bygger på den ingångsrapport som gjordes strax efter mordet. Huvudvittnet beskrev en person som hon ansåg var gärningsmannen, en man iklädd blå täckjacka och en mössa som påminde om den som Jack Nicholson bar i filmen Gökboet. Personen visade sig senare vara identisk med ett annat vittne som sprungit fram för att hjälpa.

– Det fanns runt 20 ögonvittnen och alla beskrev skytten på olika sätt. Lång, smal, kort, smidig, tjock, haltande, huvudbonad, ingen huvudbonad, kort rock, lång rock …   Sedan presenterades fantombilden. Ett ödesdigert misstag som bara förvirrade och gav oss ett enormt merarbete.

Det gick över två år och misstankarna riktades mot Christer Pettersson. Vid en kritiserad konfrontation pekades han ut.

– Alternativen bestod av poliser och gymnastiklärare från polisutbildningen. Pettersson avvek som bekant. Dessutom hade det gått flera år och utpekandet stämde inte med det första vittnesmålet, säger Lennart Gustafsson.

Han tillägger att det kan vara svårt att sätta sig in i stämningen och den enorma arbetsbörda som präglade polisarbetet den första tiden. Ingångsrapporten med vittnesmålet, som felaktigt pekade ut ett annat vittne som mördaren, fick ingen större betydelse. Den föll i glömska, ett av otaliga dokument producerade under stress med hjälp av en Facit skrivmaskin och tippex.

– Det glömdes bort och nämndes inte i rättegångarna. Det fanns så enormt många lösa trådar, uppslag och spår att ingen, kunde hålla koll på allt.

Vid tiden för mordet jobbade Lennart Gustafsson som ordningspolis knuten till gatulangningsgruppen som civil spanare. Spaningsledaren Hans Holmér beordrade in all civilklädd personal i Stockholmsområden och Lennart Gustafsson placerades hos Centrala span och senare på våldsroteln. Efter att det så kallade PKK-spåret körts i botten tog Rikskriminalpolisen över utredningen den 1 mars 1988. 25 utvalda utredare fortsatte arbetet.

– Jag var en vanlig assistent som tyckte att det var spännande att hamna mitt i utredningen. När Rikskrim klev in trodde jag att det var slut för min del. Jag hade ju inte de formella kvalifikationerna och tänkte att det var dags att återvända till Farsta torg.

Men Lennart Gustafssons chefer tyckte annorlunda. De tog kontakt med rikspolischefen och föreslog att Gustafsson, med hänvisning till hans unika insyn i utredningen och lojalitet mot den, skulle få fortsätta. Detta gjorde intryck. Gustafsson befordrades till inspektör vid Rikskriminalpolisen och kunde återgå till arbetet med mordet på Olof Palme. Med undantag för perioder då han ägnat sig åt jakten på lasermannen Ausonius och identifiering av svenska tsunamioffer i Thailand har han förblivit utredningen trogen. Under en rad år har han också synts som expert i teveprogrammet Efterlyst och blivit ett välkänt polisansikte.

– Jag har varit med om ett unikt polisarbete och det är jag glad för. Men naturligtvis har det påverkat mig. Det går inte en dag utan att jag tänker på fallet. Ibland hamnar jag omedvetet framför datorn, gör några slagningar, kollar om det kommit in något nytt. Det är som ett stort pussel som är och alltid har varit i oordning.

Tror du att en mördare kommer att lagföras?
– Kan jag inte svara på, för mig hade det inneburit en fin slutpunkt på många plan, men då får det ske snart.

Vilken är din teori?
– Ett tillfällighetsmord begånget av någon med en helt annan kapacitet än Pettersson. Någon följde efter paret Palme och hade en och en halv timme på sig att hämta vapen under biobesöket. Drivkraften var tidens extrema Palmehat.
– Det kan också vara så illa att det var ett synnerligen välplanerat mord med flera inblandade som skuggade statsministern under lång tid utan att upptäckas.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst