ANNONS:

ANNONS:

 
 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 5. Den delas ut i oktober till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 

Ordförandeord

”Därför ska vi bli mer aktiva inom kriminalpolitiken”

Lena Nitz, ordförande

 
 
 

 
 

Arkiv

Foto: Johan Svanestrand

Foto: Johan Svanestrand

”Lärt mig att aldrig lita
på politiska löften”

Publicerad 2014-09-04

Aktuellt Repskapet är slutpunkt för Erling Staxängs tid i Polisförbundets styrelse och som nationellt huvudskyddsombud.
– Jag fortsätter som ordförande för Förbundsregion Väst. Lönen och omorganisationen blir fokus, säger han.

Erling Staxäng

Ålder: 55 år

Bor: Utanför Göteborg

Fackligt uppdrag: 2:e vice ordförande Polisförbundet, nationellt huvudskyddsombud, ordförande för Polisförbundet Västra Götaland och Förbundsregion Väst.

Erling Staxäng började arbeta på nationell facklig nivå år 2000. Att väljas till förtroendeposter av kollegor beskriver han som utvecklande. En styrka i arbetet som de flesta inte bär med sig.

– Mina kamrater prövar mig och det är alltid en utmaning. Samtidigt innebär det en stor trygghet att känna stödet.

Varför slutar du?
– För ett år sedan frågade valberedningen om jag stod till förfogande. Om jag sa ja hade det inneburit fyra år till. Jag svarade nej, mycket på grund av resandet mellan Göteborg och Stockholm.

Vad har varit jobbigt under dina år i Polisförbundet?
– Att vi inte fått en akademisk utbildning grämer mig. Det har lärt mig att aldrig, aldrig lita på politiska löften. När den första studenten går in i lektionssalen är det klart, inte dessförinnan. För övrigt har det berört mig illa när jag mött politiker som inte förstår komplexiteten i yrket. Kan man ha ett finare och svårare jobb än att hjälpa människor?

– Som facklig företrädare är du tillsatt underifrån, samtidigt är du vald för att göra något gott för en hel kår. Enskilda kan hamna i kläm och det måste du förhålla dig till. Jag har också insett med tiden att vi ibland ger förbundsinterna frågor för stor betydelse. De är verktyg och ingenting annat.

Vad har du lyckats med?
– När jag tänker tillbaka inser jag att jag gjort en del bra, bland annat arbetat hårt inom yrkespolitiken. I min nya roll kommer jag att lägga mycket tid på omorganisationen. Vi måste fånga kompetensen som finns långt ute bland medlemmarna och inte låta glappet uppåt bli för stort.