Annons
Annons

”Lärt mig att aldrig lita
på politiska löften”

4 september 2014, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Foto: Johan Svanestrand
Foto: Johan Svanestrand

– Som facklig företrädare är du tillsatt underifrån, samtidigt är du vald för att göra något gott för en hel kår. Enskilda kan hamna i kläm och det måste du förhålla dig till, säger Erling Staxäng.

Vid Polisförbundets Representantsskap i slutet av september sätter han punkt för sin tid i Förbundsstyrelsen.

Foto: Johan Svanestrand
Foto: Johan Svanestrand

Repskapet är slutpunkt för Erling Staxängs tid i Polisförbundets styrelse och som nationellt huvudskyddsombud.
– Jag fortsätter som ordförande för Förbundsregion Väst. Lönen och omorganisationen blir fokus, säger han.

Erling Staxäng

Ålder: 55 år

Bor: Utanför Göteborg

Fackligt uppdrag: 2:e vice ordförande Polisförbundet, nationellt huvudskyddsombud, ordförande för Polisförbundet Västra Götaland och Förbundsregion Väst.

Erling Staxäng började arbeta på nationell facklig nivå år 2000. Att väljas till förtroendeposter av kollegor beskriver han som utvecklande. En styrka i arbetet som de flesta inte bär med sig.

– Mina kamrater prövar mig och det är alltid en utmaning. Samtidigt innebär det en stor trygghet att känna stödet.

Varför slutar du?
– För ett år sedan frågade valberedningen om jag stod till förfogande. Om jag sa ja hade det inneburit fyra år till. Jag svarade nej, mycket på grund av resandet mellan Göteborg och Stockholm.

Vad har varit jobbigt under dina år i Polisförbundet?
– Att vi inte fått en akademisk utbildning grämer mig. Det har lärt mig att aldrig, aldrig lita på politiska löften. När den första studenten går in i lektionssalen är det klart, inte dessförinnan. För övrigt har det berört mig illa när jag mött politiker som inte förstår komplexiteten i yrket. Kan man ha ett finare och svårare jobb än att hjälpa människor?

– Som facklig företrädare är du tillsatt underifrån, samtidigt är du vald för att göra något gott för en hel kår. Enskilda kan hamna i kläm och det måste du förhålla dig till. Jag har också insett med tiden att vi ibland ger förbundsinterna frågor för stor betydelse. De är verktyg och ingenting annat.

Vad har du lyckats med?
– När jag tänker tillbaka inser jag att jag gjort en del bra, bland annat arbetat hårt inom yrkespolitiken. I min nya roll kommer jag att lägga mycket tid på omorganisationen. Vi måste fånga kompetensen som finns långt ute bland medlemmarna och inte låta glappet uppåt bli för stort.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst