Annons
Annons

Verkligheten går före kartan

Lena Nitz.
Lena Nitz

Ordförande Polisförbundet

Katharina
Katharina von Sydow

Ordförande Polisförbundet

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Polissamordningen har ritat kartan, men verkligheten kan ha svårt att följa med. Och det är då vi från fackets sida anser att verkligheten måste gå före kartan. Polissamordningen har på senare tid allt tydligare signalerat att fart är viktigare än resultat.

Nu faller höstlöven och mörkret blir tätare. I Polisförbundet har vi hunnit med att ha ett fantastiskt representantskap. Vi valde till exempel en ny styrelse och beslutade om ett nytt yrkespolitiskt program. Det nya programmet innehåller bland annat förslag om upprättandet av ett yrkesetiskt råd och införandet av en Lex-Maria-funktion för polisen.

Hösten har också inneburit förändringar i det politiska landskapet. I september fick Sverige en ny regering och en ny statsminister i Stefan Löfven. Vi har också fått en ny justitieminister i Morgan Johansson och en ny inrikesminister i Anders Ygeman. Vi vet att polisfrågorna i första hand kommer att landa på Ygemans bord. Mycket mer vet vi inte just nu, då regeringen i skrivande stund knappt hunnit installera sig i Rosenbad. EN sak vet vi dock och det är att statsminister Stefan Löfven i sin regeringsförklaring lovade att högskoleutbildning för poliser nu ska bli verklighet. Ett efterlängtat besked. Nu fokuserar vi på att påverka utformandet av utbildningen så att den ska kunna ge det resultat vi vill se.

Lena-Nitz-kontor-web”Så mycket står på spel när Sveriges största myndighet ska bildas.”

Hur man än ser på saken så är ändå höstens huvudnummer den stundande omorganisationen för polisen. Så mycket står på spel när Sveriges största myndighet ska bildas. Polisförbundet har hela tiden stått bakom reformen. Vi håller med om att polisen behöver bli ännu bättre för att kunna matcha komplexa krav. Vi ser också potential i att en rikspolischef styr och har ansvar för en myndighet i stället för att tampas med 21 fristående. Reformens grundtanke i att skapa större närhet till medborgarna stöder vi också.

Nu närmar sig dock den 1 januari 2015 med raska steg. Det är nu vi ser att även den vackraste vision ska omsättas i verkligheten. Polissamordningen har ritat kartan, men verkligheten kan ha svårt att följa med. Och det är då vi från fackets sida anser att verkligheten måste gå före kartan. Polissamordningen har på senare tid allt tydligare signalerat att fart är viktigare än resultat. Då präglar otydlighet besluten. Det får konsekvenser i form av oro i organisationen på många håll. Till exempel förvandlas orealistiska preliminära inplaceringar efter bokstavsordning till skarp verksamhet och tillförordnade chefstillsättningar skapar mer vånda än nytta.

Polisförbundets högsta prioritet är att medlemmarna känner sig trygga. Inte bara för medlemmarnas skull utan för att vi månar om både reformen och en fungerande verksamhet. Reformen är viktig, och vi tycker att den nya kartan täcker in nya och viktiga områden. Men den kräver också motiverade medarbetare för att komma till sin rätt. Inte medarbetare som ser sig satta i arbetslag efter bokstavsordning och inte kompetens. Det skapar bara frustration och leder inte till goda resultat.
Vi vill inte backa, bara ta reformen på allvar. Det förtjänar den. Låt oss göra det, tillsammans.

 

Lena Nitz
ordförande
Polisförbundet

Ämnen i artikeln

Detta är en ledare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst