Polisens nya nationella kängavtal ökar utbudet, men fortfarande är det egna inköp som gäller för den som har speciella behov.
Bra kängor är en vän som inte märks, dåliga blir snabbt en fiende. För en del är det nästan omöjligt att hitta rätt modell – för andra funkar det mesta. Polisens nya nationella kängavtal ökar utbudet, men fortfarande är det egna inköp som gäller för den som har speciella behov.
Många poliser går, står och springer mycket. Samtidigt är skillnaden stor mellan utredare och hundförare, mellan personalen i en radiobil och SPT-poliserna som måste skydda fötterna mot hästhovar och skärskador. Dessutom tillkommer de individuella förutsättningarna som höga och låga fotvalv, smala vrister och varierande fotbredd.
Rikspolisstyrelsen har just genomfört en ny upphandling. Varje ny polisstudent får en sommar- och en vinterkänga av märket Ejendals. Sommarmodellen är försedd med ett vattentätt membran som andas. Poliser som redan är anställda får nya kängor vid behov. SPT-poliser får dessutom skyddskängor med tåhätta och spiktrampskydd från företaget Neptunus hav och land.
Genom det tidigare nationella avtalet erbjöds landets poliser bara skyddskängor med tåhätta och spiktrampskydd från företaget Ejendals. Men många användare valde att, med eller utan ekonomisk hjälp från sin myndighet, köpa egna kängor – det enda villkoret var, och är, att färgen är svart.
En annan nyhet är att ett enda nationellt avtal har ersatts av flera avtal som löper parallellt. Tanken är att poliserna ska få kängor som är anpassade till arbetsuppgifterna.
– Vi gjorde en riskbedömning tillsammans med referensgrupper och kom fram till att en polis i normal yttre tjänst har behov av yrkeskängor och en polis i till exempel SPT-verksamhet har behov av skyddskängor, berättar Sara Strömberg, tekniskt ansvarig för uniformer och kängor på RPS.
I grunden är hon skräddare och tycker att de teoretiska och praktiska kunskaperna från en yrkesutbildning är mycket värdefulla för den som förhandlar med kläd- och skojättar.
– Upphandlingarna hade inte fungerat annars, utan ämneskunskap är det lätt att bli vilseledd angående vad vi behöver och vad produkterna ska klara.
”På det hela taget
nöjd med kängorna”
En kompromiss mellan fötter, ekonomi och teknik. Så beskriver Patrik Forsemalm vägen mot nya kängor.
Kängtestet
60 poliser hjälpte till med utprovningen. Hälften av dem testade standardvarianter och hälften SPT-polisernas skyddskänga under två månader.
28 specifika krav ställdes på funktion och bekvämlighet. Testpersonerna fick sedan betygsätta kängorna från ett till fem.
Patrik Forsemalm är huvudskyddsombud i Jönköping. Dessutom är han medlem i ”MUR-gruppen yttre uniformerad tjänst” som deltagit i kravställningen och riskbedömningsarbetet i samband med upphandlingen av de nya kängorna.
– Resultatet är ju en kompromiss mellan olika krav. Ekonomi har till exempel viktats in, men på det hela taget är jag nöjd med kängorna som det blev, säger han.
Bra stötdämpning, andningsförmåga och vattentätt membran låg högt på polisernas önskelista. Membranet kan förkorta kängans livslängd, men bärproverna och polisernas önskemål är viktigast, konstaterar Forsemalm.
– Slutar ett plagg att fungera får man kvittera ut nytt.
Dessutom finns ett avtal som innebär att man kan beställa specialstrumpor och färdiga anatomiskt utformade innersulor som passar olika fotställningar.
– Alla är olika och för den som har kängorna på sig hela arbetsdagen kan det vara helt avgörande, säger Patrik Forsemalm.
Valmöjlighetens Norge
Också norsk polis har ändrat reglerna om kängor och skrivit flera avtal i stället för ett.
Tidigare spelade det inte någon roll om en polis var stationerad i arktisk miljö norr om polcirkeln, eller jobbade som ordningspolis i Oslo – lågsko, vanlig känga och goretex-känga gällde för alla.
Resultatet blev att 80 procent av poliserna i Norge köpte skodon på egen hand. Men i början av september trädde flera nya avtal i kraft som innebär att en rad olika tillverkare har involverats som leverantörer.
Numera kan de norska poliserna välja mellan sju olika kängor och skor uppdelade på fyra delområden:
- Lågsko från Magnum.
- Lågsko och stövel från Ecco.
- Värmande åretrunt-stövel och lägre stövel från Alfa.
- Terrängstövel från Haix och extrem vinterstövel från Baffin.
Källa: Politiforum
Berätta om dina kängor …
Peter Hallberg, 51, sektionschef och hundförare, polisområde södra Skåne. Känga: Meindl Performance
– Vi hundförare använder säkert kängorna tio gånger så mycket som radiobilspoliserna. Är vi inte ute på skarpa insatser så tränar vi hundarna i skog och terräng och går ofta någon mil per dag. Viktigast är att de är stadiga så att fotlederna skonas och att de är rimligt vattentäta. Jag använder en halvhög mycket stabil känga. Aldrig med goretex, det är fint första månaden sedan kommer läckorna.
Åsa Hemphälä, 41, hundförare, Stockholm. Känga: Lundhags
– Mina kängors livslängd är inte mycket mer än ett år, men vi får byta utan problem vid behov. Mitt förra par skars sönder mot något vasst. Samtidigt vill man ju ha kvar sina ingångna kängor så länge som möjligt. Bland annat är det därför som jag valt Lundhags som det går att skicka in för omsulning. Goretex funkar inte för mig, det blir instängt och andas dåligt. Jag har en smal häl och breda fotblad, det gör att det är svårt att hitta modeller som ger bra hälgrepp. Stabilitet är annars det viktigaste, de ska fungera som vandrarkängor.
Sofie Konkell, 35, gruppchef i särskilda händelsen ”Trygg i Göteborg”, annars utryckningspolis med SPT-kompetens. Känga: Lowa
– Jag har höga vrister och dessutom risiga knän sedan jag spelade fotboll så de kängor jag fick ut på jobbet funkade inte. Mina nuvarande påminner om Meindl men är inte lika höga och har ingen tendens att kännas som slalompjäxor, ändå får jag bra stöd. De har goretex och andas bra. Jag blir inte så stum i vaderna av de här som av den variant som vi får av arbetsgivaren. Här i Göteborg är det många kvinnliga poliser som valt dem, lite av en tjejkänga kanske? Det är inget vidare att vi i princip bara får välja en typ av känga, därför köpte jag på egen hand men de flesta behåller nog den de får. När jag började hade vi två eller tre kängmodeller att välja mellan och jag hoppas att det blir så igen. Det är också mycket irritation kring att vi inte får både sommar och vinterkängor. Lagom blir aldrig bra åt något håll.
Emil Kågström, 30, polisassistent i yttre tjänst, Kiruna. Känga: Jalas i både sommar- och vinterversion. Dessutom överdragssko av märket Neos.
– Jag nöjer mig med de jag får centralt, men bland kollegorna ser man en massa olika märken. Min största invändning gäller vinterskon. Nog är den varm men redan vid minus tio stelnar sulan och blir som en hockeypuck. Blixthalt! Här uppe kan det ju bli minus 40, då har jag en överdragssko som är riktigt skön och varm, dock är den ju inte uniformsenlig och dessutom svår att köra bil med.
Hitta rätt i kängdjungeln
- Fötterna blir större under dagen, de sväller i vissa fall motsvarande flera storlekar. Därför är det inte optimalt att pröva nya kängor på förmiddagen.
- Kolla om längden är rätt genom att snöra ordentligt och vifta med tårna. Ett vanligt tillverkarmått är att det ska var runt en centimeters utrymme till framkanten. Mät fot och känga om det är svårt att avgöra.
- Gå runt i minst tio minuter så att kängan ”värms upp”.
- Testa hur det är att gå i uppförsbacke. Det är viktigt att hälen inte släpper, något som lätt ger skavsår.
- Testa med strumpor av den typ som du planerar att använda i kängan.
- Var noggrann med att centrera plösen. Slarvar du med detta kan plösens materialminne göra att den fortsätter att hamna snett.
- Skoblock i trä bevarar formen och drar ut fukt. Glöm inte att ett till synes hopplöst felköp kan räddas med en utlästning hos skomakaren.
- Vattentätt membran eller inte? Finns två skolor: De som menar att fördelarna med membran överväger och de som anser att membran inte har i kängor att göra. Kritiken går framförallt ut på att membranet antingen blir smutsigt och då släpper in vatten utan att släppa ut fukt. Eller att membranet snabbt går sönder där kängorna veckas.
- Goretex – ett varumärke med flera decennier på nacken. Numera finns det en rad andra material som också saluförs som vattentäta med förmåga att andas.
Ta hand om dina fötter!
Torka dig mellan tårna, Fila, smörj in. Byt strumpor ofta för att hålla dig torr. Knyt skorna ordentligt, hälen ska sitta stadigt i kängan.