Annons

Annons

Franske Maigret är förevigad
– i Holland

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Kommissarie Maigret är Frankrikes mest kände tv-polis. Men om du vill se honom som staty måste du åka till den lilla staden Delfzijl i Holland.

Kommissarie Maigret är utan tvekan Frankrikes mest kände tv-polis. Men om du vill se statyn som hyllar honom måste du åka till den lilla staden Delfzijl i Holland.

Den franske kommissarien, skapad av den belgiske författaren, står staty i Holland.
Den franske kommissarien, skapad av den belgiske författaren, står staty i Holland. Foto: Gerardus

Det har gjorts 100-tals filmer om den franske polisen Jules Maigret sedan den allra första deckaren gavs ut 1931. Kommissarien har gjort störst succé hemma i Frankrike och i Storbritannien, Ryssland och Japan.

Författaren Georges Simenon skrev totalt 75 böcker och 28 noveller om den piprökande polisen. Men trots att kommissarien Jules Maigret jobbar på avdelningen Brigade Criminelle i Paris så är det i Holland han hyllats med en staty.

Det var nämligen i den lilla staden Delfzijl som författaren skapade sin berömda detektiv. Belgaren Simenon var ute på båtsemester i nordöstra Holland i september 1929. När båten gick sönder tvingades han stanna i Delfzilj några extra dagar och eftersom det inte fanns så mycket annat att göra så började han skriva.

Statyn bekostades av författarens holländska bokförlag och Simenon var själv på plats då den avtäcktes 1966.

Det är skulptören Pieter d’Hont som skapat kopparversionen av Maigret, vilken är komplett med hans pipa, hatt och den tjocka överrock han bar oavsett väderlek.

Kommissarie Maigret besöker själv staden Delfzijl i deckaren Maigret i Holland och löser då ett mord på en lärare. Boken gavs ut på franska 1931, men har inte översatts till svenska.

”Mr Bean” blir detektiv

Den brittiske skådespelaren Rowan Atkinson, alias Mr Bean, ska gestalta kommissarie Maigret på film. Exekutiv producent kommer att vara Georges Simenons son John, uppger TT.

 

Jules Maigret

Född: 1884 i fiktiva staden Saint-Fiacre.

Familj: Hustrun Louise (men hon nämns oftast bara som ”Madame” i böckerna).

Bor: Lägenhet vid Place des Vosges.

Yrke: Chef för Brigade Criminelle vid Direction Régionale de Police Judiciaire de Paris.

Staty: I Delfzijl, Holland.

GPS: 53.325209, 6.914155

Mer info: en.wikipedia.org/wiki/Jules_Maigret

bildtext

bild (maigret.jpg)

Den franske polisen Maigret skapades här i den holländska staden Delfzijl.

 

Mikael Jägerbrand
Frilansjournalist

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser