Annons
Annons

En robot som delar ut böter?

22 juni 2015, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

robot

Robotar är på frammarsch på allt fler områden i samhället. En robot som är under utveckling i USA är tänkt att kunna manövreras av skadade poliser.

Roboten K5 används bland annat för övervakning av parkeringsplatser.
Roboten K5 används bland annat för övervakning av parkeringsplatser. Foto: ©Knightscope, Inc. 2015

Robotar är på frammarsch på allt fler områden i samhället. En robot som är under utveckling i USA är tänkt att kunna manövreras av skadade poliser.
Den metalliska kollegan Telebot är 180 centimeter hög, 35 kilo tung och skapad av Florida International University Discovery Lab.

Telebot väntas patrullera Miamis gator 2016.
Telebot ska börja patrullera Miamis gator 2016, enligt den ansvarige för projektet.

Roboten är utrustad med sensorer, kameror, mikrofoner och högtalare som kan hanteras på distans.
Den fungerar ungefär som de blå jättarna i filmen Avatar.  Poliser på stationen ska styra den genom att ta på sig en särskild utrustning med rörelsekänslig väst, armband och handskar samt specialglasögon som visar verkligheten ur robotens perspektiv.
– Vi vill att Teleboten används för att ge rörelsehindrade poliser och ex-militärer en möjlighet att jobba inom polisväsendet, säger Jeremy Robins från amerikanska flottan och finansierar utvecklingen, till tidningen Daily Mail.
– Med hjälp av Teleboten kommer en rörelsehindrad polis att kunna utföra många av uppgifterna som en patrullerande polis utför.
– Han kommer att kunna interagera med medborgarna, patrullera, rycka ut på larm och dela ut böter.

De första lyckade testerna har genomförts och man räknar nu med att de första fjärrstyrda brottsbekämparna ska börja patrullera Miamis gator redan 2016.

Både NASA och amerikanska militären arbetar med liknande eller mer avancerade robotar. Men de är i en helt annan prisklass.
–Polismyndigheterna är vår målgrupp och de har inte en miljardbudget för att köpa robotar, säger projektansvarige Jong-Hoon Kim vid Florida International University till tidningen Miami New Times.

På andra sidan USA finns den helt automatiska patrullerande roboten K5 Autonomous Data Machine. Roboten är 152 centimeter tung, väger 136 kilo och ser kanske mest ut som en stor dammsugare, men är fylld med avancerad teknik; nattkamera, värmekamera, 3D-skanner, HD-kameror samt sensorer som känner av både luftföroreningar och kemiska/radioaktiva vapen.

Roboten K5 är skapad av Silicon Valley-företaget Knightscope och används i stora kontorsbyggnader, lagerlokaler och parkeringsplatser. Den före detta polisen Ray Chao, som är projektansvarig på Knightscope, beskriver den på företagets webb som en nattvakt med superminne som aldrig blir distraherad eller kräver en paus.

När K5 patrullerar i parkeringshus så klarar den att skanna in 300 nummerplåtar i minuten och kan slå larm om någon av bilarna är rapporterad stulen eller efterlyst.

Men synpunkter på vad K5 gör med den personliga integriteten har  inte låtit vänta på sig. Marc Rotenberg vid Electronic Privacy and Information Center liknar den vid en av filmvärldens mest berömda robotar.
– Det här är R2D2:s elaka tvilling, säger han till tidningen New York Times.

Mikael Jägerbrand
frilansjournalist

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst