Annons
Annons

I Lysekil är konstaplarna
förevigade i graniten

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Konstaplarna i Lysekil är
.Ristningarna är drygt hundra år gamla.

De här poliskonstaplarna är döda sedan länge. Men de kommer att leva kvar i tusentals år – inristade i den stenhårda graniten i Bohuslän.

De här poliskonstaplarna är döda sedan länge. Men de kommer att leva kvar i tusentals år – inristade i den stenhårda graniten i Bohuslän.

Konstaplarna i Lysekil är
Konstaplarna i Lysekil ristades in för drygt hundra år sedan.

Det finns tiotusentals figurer inristade i klipporna i Bohuslän. De flesta av de här hällristningarna är 3 000 år gamla och gjorda av bronsåldersmänniskor.
Men det finns också rätt moderna bilder och teckningar.

Konstaplarna på bilden gjordes i början av 1900-talet i Lysekil av de båda tonåringarna Sven Hård och Just Malmström. Ungdomarna tillbringade månader vid de här klipporna, och högg in massor av fantasifulla figurer.

Här finns inte bara poliser utan även mexikanska banditer, indianer och skepp. Många av bilderna är hämtade från Amerika dit också båda ungdomarna emigrerade så fort de blivit vuxna.

Båda ristarna fick också spännande liv. En av dem, Sven Hård, sysslade med granit under resten av sin karriär som stenhuggare i USA och därefter hemma i Lysekil. Han skrev också en bok om sitt liv.

RESTIPS: Långeviks-ristningarna

Skapade: ca 1911–1914.

Ristare: Just Malmström (1899–1995), Sven Hård (1899–1979).

Adress: Långevik, Smedgatan, Lysekil

GPS: 58.282382, 11.43741

Den konstnärligaste av ungdomarna var Just Malmström. Han blev en mycket framgångsrik skulptör i USA och sålde bland annat flera verk till filmstjärnan Katherine Hepburn.

De poliser som avbildats har troligen gjorts med några lokala konstaplar som förebild, men ingen vet i så fall vem.

Mikael Jägerbrand
frilansjournalist

 

ristning hästar lysekil

 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser