Annons
Annons
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

I fredags kom ett pressmeddelande som väckte min nyfikenhet: Inrikesminister Anders Ygeman (S) presenterar budgeten i Göteborg och Borås, skrev Justitiedepartementet.

Att budgetpropositionen skulle presenteras var förstås känt. Men valet av orter födde en tanke. För som polisinriktad journalist tyckte jag mig se ett samband.

Borås och Göteborg. Borås polisstation och restaurangen vid Vårväderstorget. Platserna för två skjutningar i närtid där förövarna helt struntat i om andra människor än den eller de som var måltavla för deras attacker kom till skada.

Dessutom är det två orter där de ansvariga polischeferna tydligt deklarerat att de ser ett behov av fler poliser. Regionpolischef Klas Friberg sade i Veckans Brott 24 mars, veckan efter skjutningen vid Vårväderstorget, att han ville ha 100 poliser till till Göteborg, för att komma åt gängkriminaliteten.

Lena Matthijs, chef för polisområde Södra Älvsborg där Borås ingår, lyfte redan förra hösten frågan om polisens bemanning i en intervju:
”Nu måste vi räcka till för en mängd brott som inte ens existerade för 30 år sedan. Jag tycker att vi borde vara 10 000 fler poliser, men då måste vi också rusta upp hela rättskedjan med domstolar och allt och det är få politiker intresserade av”, sade hon bland annat i artikeln i Knallebladet, där hon som före detta polislärare pedagogiskt spräckte resonemangen om fler poliser än någonsin.

Hennes uttalanden har stöd i en färsk rapport från Brå som gång på gång lyfts av Polisförbundets förtroendevalda på olika nivåer.

Att inrikesministern väljer att presentera budgetpropositionen i just Borås och Göteborg borde väl innebära extra polispengar, tänkte jag.

Jag hade så fel. Anders Ygeman bjöd inte på några nya satsningar på den öppna polisen, utan endast på de redan presenterade miljonerna till Säkerhetspolisen för deras nya uppdrag att lagföra svenska terrorkrigare.

Ett uppdrag som lär innebära att Säkerhetspolisen behöver värva ännu fler poliser från Polismyndigheten.

Genomförandekommittén, med den särskilde utredaren Thomas Rolén i spetsen, bedömde att det behövdes flera extramiljarder till den nya Polismyndigheten för att klara omorganisationen. Det fick man förra året inget gehör för vare sig av de rödgröna eller alliansen, vars budget polisen liksom övriga levt med under 2015.

Nu föreslår moderaterna tusen poliser till och före detta justitieministern Beatrice Ask (M) säger att den rödgröna regeringen spelar svälta räv med polisen. Om det kan sägas vara sant så gäller detsamma för rikspolischef Dan Eliasson, som så vitt Polistidningen vet inte äskat några extrapengar till sin nya myndighet.

Regeringen föreslår i faktiska tal 399 miljoner kronor i ökat anslag till Polismyndigheten. Det är en ökning som motsvarar 1,9 procent och lär ätas upp av kostnadsökningar.

evaweb3Det skapar i alla fall inte utrymme för att öka antalet poliser. Något som regeringen heller inte verkar eftersträva. I stället slopar man kravet på 20 000 poliser.

Och det väljer Anders Ygeman att berätta i Göteborg och Borås.

Ämnen i artikeln

Detta är Redaktörens rader. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst