Annons
Annons
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Härom veckan beskrev poliser i Göteborg ett läge där kriminella tagit över vissa områden. (GP 5 oktober.) Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg, tyckte att det var väl tillspetsat. Men det han själv uttrycker i GP är minst sagt allvarligt.Härom veckan beskrev poliser i Göteborg ett läge där kriminella tagit över vissa områden. (GP 5 oktober.) Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg, tyckte att det var väl tillspetsat. Men det han själv uttrycker i GP är minst sagt allvarligt:

Det finns gäng som förväntar sig att polisen ska ta kontakt innan de kommer in i deras område. Gäng som nog i praktiken har en ganska stor påverkan på lokalsamhället.
”De som sitter och åker på larm, ibland utan att hinna ta matrast, kanske inte får perspektivet att vi jobbar preventivt, men när vi gör insatser mot den grova organiserade brottsligheten så kan vi plocka bort en och annan som kanske skulle ha varit med och mördat. Det är också prevention … Men vi måste fundera över hur stort polisens uppdrag är i förhållande till våra resurser.”

Kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki bedömer enligt GP att det långsiktiga svaret på gängfrågan inte kan vara polisinsatser, och att det kortsiktiga inte behöver vara fler patrullerande poliser, utan kartläggning, spaning samt punktmarkering av centrala figurer och platser.

Men fler synliga poliser – målet med omorganisationen – gör att spaning och annat underrättelsearbete prioriteras ned. Och punktmarkering är enligt Erik Nord av flera skäl lättare sagt än gjort.

På Twitter redovisar han en räkneövning som utmynnar i att punktmarkering av cirka 150 gängkriminella dygnet runt skulle kräva 10 500 poliser.

evaweb3I Göteborg finns 1 300 poliser. Den matematiken går inte ihop – hur polisen än organiserar sig.

 

Eva Schoultz
chefredaktör
Polistidningen

Ämnen i artikeln

Detta är Redaktörens rader. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst