Annons
Annons

Medlut för cykeln
inom polisidrotten

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Regnet har avtagit och starten gått för proffscyklisten och Göteborgspolisen Marcus Claudelin Foto: Johan Svanestrand
Foto: Johan Svanestrand

På SM i cykel för poliser startar både veteranvärldsmästare och nästan nybörjare. Tävlingen växer med sportens ökande popularitet. Men arrangören Lars Staf tycker att de borde deltagarna vara ännu fler.

Foto: Johan Svanestrand
Foto: Johan Svanestrand

På SM i cykel för poliser startar både veteranvärldsmästare och nästan nybörjare. Tävlingen växer med sportens ökande popularitet. Men arrangören Lars Staf tycker att de borde deltagarna vara ännu fler.

 Regnet har avtagit lite. För en stund sedan vräkte det ned och cyklisterna som värmer upp på vägen vid Skederids kyrka utanför Rimbo ser lite frusna ut. Men stämningen är god när det drar ihop sig till SM i cykel för poliser och brandmän.

Starten närmar sig och några börjar motvilligt dra av sig sina blöta överdragskläder för att en och en susa ut på den 17,3 kilometer långa banan.

– Det kommer en stor lastbil där borta, vi kikar om den ska hit innan vi släpper iväg nästa, säger någon.

Dag ett är det tempocykling som gäller. Hojarna är lätta, snabba och ömtåliga. Att cykla på en vass sten med de smala däcken eller hamna i diket innebär sannolikt att det är sluttävlat för dagen.

Det är strax under 60 startande och för första gången under Lars Stafs tid är det fler poliser än brandmän. Den explosionsartade cykeltrenden verkar ha påverkat även polisidrotten.

– I Borås 2011 var vi nere i åtta startande. Så det vänder uppåt. Men med tanke på hur stort det är med cykel förstår jag inte att inte fler poliser är med.

Lars Staf
Lars Staf

Kanske blir det så nästa år. Då kommer tävlingen att äga rum i Karlstad och året därpå i Falun. Lars Staf är mycket glad att andra har axlat uppgiften att arrangera och så bra framförhållning har man inte haft förut.

Kriminalutredaren Lars Staf köpte en mountainbike 2003 och det var första gången han själv ställde upp i ett polismästerskap. Nu är han arrangör sedan några år tillbaka, men tävlar också själv.  Tempocyklingen ligger honom varmast om hjärtat, men han kommer att vara med även dag två på SM då det är mountainbike som gäller.

Ungefär en tredjedel av deltagarna i tempotävlingen kör också mountainbike. Pernilla Henry från Göteborg är inte en av dem. Hon är här enbart för tempoloppet och fem minuter före start ser det ut som att hon inte kommer att starta alls.

– Det är bakbromsen. En fjäder har lossnat, antagligen under resan hit, suckar hon.
Ögonen blir blanka av frustration. Pernilla Henry är egentligen treatlet, men när Göteborg anordnade triathlon för poliser för några veckor sedan var hon sjuk. Nu skulle hon äntligen få tävla. Flera av kamraterna är engagerade i hennes vånda. Någon föreslår att hon ska köra utan bakbroms. Men utan att känna till banan och med det våta väglaget vågar hon inte. Hon blir lovad ett nytt startnummer senare om hon skulle ångra sig eller kanske kunna låna en cykel när någon av lagkamraterna gått i mål.
– Jag hoppas det löser sig så att hon kan köra, säger Marcus Claudelin.

Regnet har avtagit och starten gått för proffscyklisten och Göteborgspolisen Marcus Claudelin Foto: Johan Svanestrand
Regnet har avtagit och starten gått för proffscyklisten och Göteborgspolisen Marcus Claudelin Foto: Johan Svanestrand

Han är elitcyklist och jobbar tillsammans med Pernilla Henry på IGV Hisingen. Han är också ledare för teamet från Göteborg som har hållit ihop i ungefär åtta år. Sammanlagt är de 36 stycken, varav 19 är på plats på SM. Mellan varven lyckas de få till gemensamma träningar även om det är svårt då de flesta jobbar skift. Annars håller de sig uppdaterade om varandra via en gemensam Facebooksida.

Marcus Claudelin
Marcus Claudelin

Nu drar det ihop sig till start även för Marcus Claudelin som så klart är favorittippad i åldersklassen herrar 30. Pernilla Henry drar på sig en tröja och trampar iväg för att fundera på sina alternativ.

Nu har det nästan slutat regna helt. Starterna flyter på utan vidare missöden och även veteranerna börjar förbereda sig. Häribland nummer 71, Jan Karlsson, som vunnit VM för veteraner i Österrike år 2012. Då var han 64 år gammal och slog personligt rekord med tiden 26,32 på 20 kilometer.

De som startade tidigt har börjat komma i mål. Lagom kuperat och inte så många branta backar är utlåtandet från dem som har kört. Pernilla Henry har lånat lagkamraten Katarina Erikssons cykel. Den känns lite annorlunda och sadeln sitter något högre än på hennes egen. Men till slut bestämmer hon sig.
– Ta det lite lugnt i början så kroppen kommer in i det – sen bara kör!

När siste man gått i mål packar alla in sig själva och cyklarna i bilar för transport till Norrtälje Sportcentrum för ombyte, mat och prisutdelning. Lars Staf ser lite pressad ut när han kommer bärande på lådan med medaljer.

– Vi har lite problem med en av resultatlistorna. Någon åkte och hämtade ett USB-minne att plocka ner den på och hämtade ett som tillhör stationsbefälet. Det är krypterat.

Under tiden passar också Lars Staf på att stoppa i sig lite pasta med köttfärssås och summera dagen. Allt har flutit på utan större dramatik och sin egen insats är han ganska nöjd med även om han gissar sig vara omåkt av i alla fall Jan Karlsson, som varit ensam i sin åldersklass och därför flyttats till herrar 50. Det finns ett par veteraner även bland brandmännen, men poliser och brandmän tävlar inte mot varandra. Det delar bara på själva arrangemanget.

USB-problemet löser sig till slut och vinnarna ropas upp efter åldersklass.  Mycket riktigt visar sig Jan Karlsson ha vunnit ganska lätt, men tredjepriset i herrar 50 stannar däremot i Norrtälje hos Lars Staf. Också

Pernilla Henry
Pernilla Henry

Marcus Claudelin tar hem segern i sin åldersgrupp.

Hur gick det då för Pernilla Henry som ju minst sagt haft en lite motig dag? Jo, efter vinnaren Katarina Eriksson, vars cykel till slut blev den hon rullade i mål på och lagkamraten Maria Wallner, ropas hon upp som trea.

– Det känns faktiskt jättebra nu, säger hon.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser