Annons
Annons
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Expertpanelen vid ritbordet. Foto: Anna-Karin Nilsson
Foto: Anna-Karin Nilsson

”Jag är tillbaka.” Så avslutar Hasse Aro den första sändningen av Brottsplats Sverige och han är inte ensam. Många av de andra medverkande är glada att det kommit ”ett nytt gamla Efterlyst”. Polistidningen var med vid premiären.

Enligt Björn Cewenhjelm är det viktigt att polisen är med i den här typen av program. Jag tror det ökar uppklkaringen och brottsoffrens möjlighet till upprättelse. Foto: Anna-Karin Nilsson
Enligt Björn Cewenhjelm är det viktigt att polisen är med i den här typen av program. Jag tror det ökar uppklkaringen och brottsoffrens möjlighet till upprättelse. Foto: Anna-Karin Nilsson

”Jag är tillbaka.” Så avslutar Hasse Aro den första sändningen av Brottsplats Sverige och han är inte ensam. Många av de andra medverkande är glada att det kommit ”ett nytt gamla Efterlyst”. Polistidningen var med vid premiären.

– Det är bättre att ni sitter och Facebookar än att ni ser ut som att ni inte har något att göra, säger studiomannen till polisstudenterna som tagit plats vid telefonerna för att ta emot tips.
Han förklarar också när och varför det kan vara lämpligt att prata med varandra eller resa sig och ta en tur bort till skrivaren.
– Inte när Hasse är vid ståbordet för då finns risken att ni hamnar framför kameran här. Men vid ritbordet, då går det bra.

På ”utsättningen” som äger rum strax efter genrepet blir studenterna drillade av regionledningscentralchefen Björn Cewenhielm om hur man skapar förtroende hos tipsarna, avslutar energikrävande samtal från oseriösa tipsare och håller sig för skratt.
– Någon tipsare kanske säger något roligt samtidigt som ett inslag om ett mord precis rullat, säger Björn Cewenhielm.
Det är mycket att hålla reda på, men flera av studenterna har rutin. Marika Foglé, som går fjärde terminen på PHS, har varit med och tagit emot tips i gamla Efterlyst sedan hon började på utbildningen. Liksom flera av hennes klasskamrater.
– Jag blev lite besviken när jag fick veta att vi inte skulle vara med i det nya, så det känns jättekul tycker jag, säger hon.

”Någon tipsare kanske säger något roligt samtidigt som ett inslag om ett mord precis rullat”

En annan som varit med förr på ett hörn i crime -svängen är före detta kommissarien Bertil Sahlin, som klev av polisyrket första augusti i år.
– Det var efter den längsta semestern jag någonsin haft – fem veckor, säger han.
Då hade han varit polis i 40 år och sju månader. Han är en person som haft stort inflytande över hur svensk polis arbetar med mordutredningar i dag. Inte minst som en av dem som granskade fallet Pernilla Hellgren i samband med mordet på Engla Höglund, då man insåg att Anders Eklund förekommit redan i Pernilla-utredningen och kunde ha stoppats redan då.

Efter det har mer utbildning på mordutredning införts på grundutbildningen och team som ska stötta lokala poliser vid mord och grova våldsbrott inrättats. Nu ingår han i Brottsplats Sveriges experttrio tillsammans med före detta åklagaren Johanna Björkman och försvarsadvokaten Marko Thukanen. De har enligt producenten Mikael Ekman anlitats för att ge tittaren en djupare kunskap om brott och arbetet med att lösa dem. I dag får Bertil Sahlin bland annat hjälpa till att förklara varför man inte går ut med några signalement på en man som misstänks för ett våldtäktsförsök i Gävle.

Expertpanelen vid ritbordet. Foto: Anna-Karin Nilsson
Expertpanelen vid ritbordet. Foto: Anna-Karin Nilsson

När musiken tonar ut, spänningarna släpper, första avsnittet är sänt och hälften av folket bakom kamerorna har näsan i mobiler och surfplattor på jakt efter tittarsiffror och respons är det producenten Mikael Ekman som lägger armen om Hasse Aro och säger:
– Ja, nu är vi tillbaka.
För även han har ett stort antal Efterlystsäsonger i ryggen och att Brottsplats Sverige fyller ett utrymme hans gamla jobb lämnat efter sig är inget han hymlar med.

Polisstudenten Elin Pettersson har suttit på hedersplats. Hon och Thorbjörn Johansson flankerade Björn Cevenhielm, som ansvarar för tipsen. De sitter vid vad produktionsteamet kallar idolbordet. Elin Pettersson hinner bara ta emot ett samtal när telefonslussen väl öppnats och läget är skarpt.
– De andra var så snabba att svara och i början var det något med telefonen. Jag hörde inte att det ringde.

Det samtal hon tog emot rörde ett gammalt fall och så är det ofta med tipsen. Inslagen påverkar tittare som plötsligt tycker att de har något att berätta. Ibland helt irrelevant. Elin Pettersson är också en Efterlyst-räv och planerar att vara med i fler avsnitt av Brottsplats Sverige. Björn Cewenhielm har förtroendearbetstid och är officiellt i tjänst under sändningen.
– Jag kommer nog aldrig att kunna ta ledigt för att kompensera, men det är frivilligt att ställa upp och något jag tycker är kul, säger han.

I begynnelsen var Efterlyst

Inte mindre än fyra olika program om brott slåss nu om tittare, tipsare och klick. Detta är konkurrenterna.

Veckans Brott
Sänds på SVT1 sedan hösten 2013. Camilla Kvartoft är programledare och Leif GW Persson sitter bredvid och vet hur det ligger till med saker och ting. Programmet tar upp både cold cases och aktuella brott för diskussion och analys. Det innehåller det interaktiva elementet ”fråga Leif” där tittarna får fråga Persson och han svarar på klassisk mumligt manér a la cynisk mysgubbe. Ingen tipsfunktion.

Nya Efterlyst i TV8
Tv-skärmarna och polisnärvaron från klassikern som sändes från 1990 till 2014 och främst förknippas med Hasse Aro och Leif GW är borta. Catarina Wennstam, sitter med de före detta poliserna Hasse Brontén och Tage Åström i shabby-chic studio med fabrikslokalfeeling och diskuterar mellan välgjorda tv-inslag där poliser, brottsoffer och anhöriga med flera förekommer. Själva lösandet av brott är flyttat från studion till nätet via hemsidan och sociala medier.

Brottscentralen
Sänds på Aftonbladet TV och numer även på SBS Discovery. Leds omväxlande av Lennart Ekdal, Thabo Motsieloa och Hanna Aler Sjöqvist. Medverkar gör också två kriminalreportrar samt två advokater varav den ene är Leif Silbersky. Tittarna får följa polisens arbete live och kan också bidra med tips, filmer och bilder som visas i programmet eller sprids via sociala medier. Många som medverkar i programmet gör det via webbkamera med elakt ljus och skrapiga ljudupptagningar som resultat.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser