Annons
Annons

Massivt missnöje
manifesterades med munkavle

10 december 2015, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Dragare färgtrixad ES
Polisförbundet Stockholm fick inte använda megafon eller annan ljudförstärkning, något som spädde på missnöjet.

Samtidigt som Nobelfesten gick av stapeln demonstrerade Polisförbundet Stockholm på första parkett. Krav: Bättre arbetsmiljö, rimliga anställningsvillkor och fackligt inflytande.

Dragare färgtrixad ES
Arrangörerna uppskattade att mellan 1000 och 1200 lediga poliser trotsade regnet och blåsten för att visa sitt missnöje. Foto: Eva Schoultz

Samtidigt som Nobelfesten gick av stapeln demonstrerade Polisförbundet Stockholm på första parkett. Krav: Bättre arbetsmiljö, rimliga anställningsvillkor och fackligt inflytande.

Det mediala intresset var stort inför Polisförbundet Stockholms protest i samband med Nobelmiddagen. I morgonsoffor, nyhetsinslag och tidningsartiklar har kraven på bättre villkor förts fram.

Stefan Eklund, ordförande Polisförbundet Stockholm, var i det mediala strålkastarljuset större delen av torsdagen.
Stefan Eklund, ordförande Polisförbundet Stockholm, var i det mediala strålkastarljuset större delen av torsdagen.

– Vi ville vara där de som bestämmer ser oss och då passar ju Nobelfesten. Detta slog alla förväntningar. Uppskattningsvis är vi mellan 1 000 och 1 200 poliser på plats, sa Stefan Eklund, ordförande för Polisförbundet Stockholm, och tillade ironiskt med tanke på vädret:
– Dåligt väder är inget problem. Vi poliser är vana vid snålblåst, vi märker den inte längre.

Att manifestationen organiserades av Polisförbundet Stockholm hindrade inte deltagare från andra delar av landet från att ansluta.
– Från oss är det ett 30-tal poliser som åker ner och upp under dagen. Facket bekostar resan, ingenting kan ju vara viktigare, sa Hans Mellberg, vice ordförande Polisförbundet Västernorrland.

Per Kjellsson, utryckningspolis i Täby och vice ordförande för sitt lokala förbundsområde, beskrev det som en ynnest att få vara en del av en större protest.
– Det ordet passar faktiskt bäst. Vi är så många som har laddat för det här och det finns en stark gemenskap.

i tjänst (1024x683)
Säkerhetspådraget runt Nobelfesten var större än vanligt, på grund av den förhöjda hotbild som råder. Foto: Eva Schoultz

Flera poliser som arbetade med anledning av Nobelfesten konstaterade att deras kollegors demonstration var stillsam och inte minst tyst. Med förtejpade munnar och egna funktionärer fick demonstranterna några uppskattande ord via ett polisfordons högtalarsystem då de kungliga gästerna anlände:
– Det var bra att ni bär reflexvästar!

IMG_9274 (1024x683)
Mattias Wallin, Polisförbundet Gotland, var också på plats.

För Roger Singstedt som arbetade under kvällens kommendering rådde det inget tvivel om att han under alla omständigheter skulle ha varit på plats.
– Hade jag inte jobbat skulle jag tveklöst ha deltagit. Det känns bra att så många kollegor visar engagemang.

Från håll iakttog Lasse Dannehag, privatperson på väg från julbord, både demonstrationen och de uppklädda gästerna på väg in i stadshuset.
– De har ett busviktigt och utsatt jobb som är grunden för hela landets stabilitet. Min brorsdotter är nybliven polis och hon funderade ett tag på att börja jobba på dagis för att få mer lön, men har nu bestämt sig för att stanna. Jag stödjer poliserna av hela mitt hjärta.

Foto: Eva Schoultz
Polisförbundet Stockholm fick tillstånd att demonstrera, men fick inte använda megafon eller annan ljudförstärkning, något som spädde på missnöjet. Foto: Eva Schoultz

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst