Annons
Annons

Åklagaren: ”Man går inte runt med en handgranat i fickan”

17 februari 2016, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

På onsdagen avslutades rättegången mot den 18-åring som står åtalad misstänkt för mordförsök på fyra poliser i Tumba, då han ska ha kastat en handgranat mot bussen de befann sig i.

På onsdagen avslutades rättegången mot den 18-åring som står åtalad misstänkt för mordförsök på fyra poliser i Tumba, då han ska ha kastat en handgranat mot bussen de befann sig i.

– Det är ett angrepp på demokratin och på de värden polisen är satta att skydda.
Så avslutade åklagaren Stefan Creutz sin slutplädering i Södertörns tingsrätt på onsdagen den 17 februari.

Han menade att den åtalade hade motiv, då han inte tycker om poliser, samt att dådet måste ha varit planerat.
– Man går inte runt med en handgranat i fickan.

Åklagaren yrkade på upp mot åtta års fängelse för försök till mord samt ett antal andra brott, bland annat rån, som finns med i samma mål. En kvinna på åskådarplats började gråta när straffsatsen nämndes.

Inför slutpläderingen lade försvarsadvokat Clea Sangborn fram ett par tillägg till bevisningen. Det ena handlar om vilka krav polisen ställer på sina bilar angående hur rutorna ska vara förstärkta. Det andra om utomhustemperaturen den aktuella natten.
Åklagarsidan har gjort gällande att det bara var en tillfällighet att rutor och dörrar var stängda på bussen då handgranaten exploderade bara ett par meter ifrån den. Hade de varit öppna hade poliserna i bussen troligtvis skadats allvarligt eller dött. Då det bara var cirka sju grader ute menar försvaret att detta knappast kan ha varit så tillfälligt som åklagaren vill ge sken av.

Om 18-åringen skulle dömas, vilket Clea Sangborn motsätter sig, beräknar hon motvilligt straffsatsen till fyra och ett halvt års fängelse.
– Men jag är övertygad om att någon rätt kommer att fria, sa hon.

Hon motsätter sig också polisernas skadeståndskrav för psykiskt och fysiskt lidande. Hon hänvisar bland annat till att de inte varit sjukskrivna på grund av de symptom som lyfts fram. Polisernas ombud, Ulla-Bella af Klercker, refererar i sin tur det poliserna själva har sagt om att de funnit det bästa stödet bland kollegorna och att två av dem faktiskt omplacerats med anledning av händelsen.
– Jag påstår att alla fyra har psykiska skador, säger hon.

Rättegången inleddes den 25 januari och har pågått under tio dagar då även ett antal andra åtalpunkter har tagits upp. Dessa punkter berör också flera andra personer i den åtalades bekantskapskrets. Det handlar bland annat om rån, stöld och vapenbrott.

Mot 18-åringen finns bevis, varav det främsta är i form av DNA som hittats på handgranatens grepe. Den åtalade förklarar detta med att han hållit i en handgranat som han fått överräckt till sig av en icke namngiven person iförd handskar.
18-åringen kommer att vara fortsatt häktad fram till dess att domen meddelas, den fjärde mars, men nu utan restriktioner.

UPPDATERING: Domen kommer den nionde mars, meddelar Södertörns Tingsrätt.

Här finns alla våra artiklar om Tumba.

Bakgrund

Natten den 21 augusti 2015 kastades en handgranat mot en polisbuss som stod tillfälligt parkerad i samband med en insats mot social oro i Storvreten, Tumba utanför Stockholm. I bussen befann sig fyra poliser. I oktober greps den 18-åring som nu står åtalad för attacken.

 

 

 

 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst