Annons
Annons

”Någon måste
ge föräldrarna verktygen”

6 april 2016, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Skäggetorp-Kenth-002
Kenth Almroth och Eva Bäck Foto: Emma Eneström

– Du ska flytta på dig. Jag tänker inte flytta på mig.
Killen som ställer sig i vägen är liten och tunn med fjunig överläpp. Men han har, som Kenth Almroth säger, en jädra attityd. Därför tar polisen killen åt sidan och de pratar en stund. Om respekt. Det vore lögn att påstå att de är överens om ordets innebörd i sammanhanget.

Skäggetorp-Kenth-002
Kenth Almroth och Eva Bäck Foto: Emma Eneström

– Du ska flytta på dig. Jag tänker inte flytta på mig.
Killen som ställer sig i vägen är liten och tunn med fjunig överläpp. Men han har, som Kenth Almroth säger, en jädra attityd. Därför tar polisen killen åt sidan och de pratar en stund. Om respekt. Det vore lögn att påstå att de är överens om ordets innebörd i sammanhanget.

Att känna ungdomarna vid namn, att vara känd för dem och att ta sig tid att prata, det är nyckeln till mycket om man ska tro Kent Almroth. Han har varit med länge, följt många ungdomar till vuxen ålder och tilldelades nyligen en utmärkelse från Linköpingspolisens Seniorklubb för sitt arbete med ungdomar.

Vi befinner oss på Skäggetorpsskolan i ett av de 15 områden som enligt en färsk rapport är särskilt utsatta för kriminalitet. Dock sticker Skäggetorp ut på listan genom att vara det enda av de 15 områdena som Polismyndigheten inte uttalat prioriterar.
– Anledningen till att Skäggetorp hamnade på listan är nog hur det såg ut här för ett par år sedan, tror Kenth Almroth.

Då hade man problem med ett kriminellt nätverk. Men sedan de i somras sägs ha haft ihjäl en av sina egna, med högt anseende i området, har de enligt honom i princip försvunnit.  Nu är drogförsäljning bland de mycket unga det största problemet för poliserna. Det och konflikter som uppstår, inte sällan med ursprung i sociala medier som Snapchat och Periscope.

Eva Bäck, som ingår i samma grupp områdespoliser som Kenth Almroth har bättre koll på den virtuella världen.
– Med Periscope direktsänder man ju. Det förekommer att de sitter någonstans med en smällare och lovar att till exempel spränga något när de får så och så många likes. Då händer det ju att vuxna som ser det ringer oss. Nyss var det några som skulle elda upp en moped och då såg ju jag live att de hade ett vapen också, säger Eva Bäck.

Båda är överens om att de har stor nytta av varandras erfarenheter. När Eva Bäck var ny skulle hon inte ha kommit långt utan Kenth Almroths alla kontakter och själv har han stor nytta av hennes koll på sociala medier.
– Men du måste ju vara ledig ibland också, säger han och skrattar.

Sedan omorganisationen finns det inte längre några ungdomspoliser utan de ingår i lokalpolisområdet och har blivit områdespoliser med ett mycket större upptagningsområde än tidigare. Men Kenth Almroth menar att det kommer bli fortsatt mycket fokus på ungdomarna. Många av dem ringer fortfarande både honom och Eva Bäck regelbundet och de vill gärna behålla kontakterna även om det blir svårare när arbetsytan växer.

Ett tips Eva Bäck fått in gäller en ung kille som har visat sig lite väl intresserad av terrororganisationen IS. Hans beteende har väckt en del uppmärksamhet. I samråd med Säpo har Eva Bäck kommit fram till att de bör ta en närmare titt på honom. Hon och Kenth Almroth besöker rektorn på killens skola. Enligt honom verkar det mer ha varit en grej, ett påhitt bland många andra och nu tycks intresset ha avtagit. Ärendet skrivs av.

I Ryd, en annan stadsdel i Linköping, har det brunnit en del bilar på sista tiden. Lokaltidningen Corren har bokat tid med Kenth Almroth utanför centrumet för en filmad intervju om problemen. Hans gissning är att det är unga killar som ligger bakom. Killar vars föräldrar kanske varken behärskar språket eller sina rättigheter som föräldrar i Sverige särskilt väl.
– Ungarna får ett övertag. De säger till föräldrarna att de inte kan hindra dem från att till exempel gå ut på kvällen. De kanske hotar med att kontakta soc eller polisen. Det har jag börjat förstå när vi har möten med föräldrarna.

På så vis menar Kenth Almroth att när barnen som växer upp i Skäggetorp, där de flesta vuxna är födda i ett annat land, utmanar gränserna stöter de på patrull först när de kommer i kontakt med polisen, och det bekymrar honom.
– Någon måste berätta för de här föräldrarna vad de har för rättigheter. Ge dem redskapen att sätta egna gränser för sina barn.

Skäggetorp Kenth 011

Årets kask

Kenth Almroth tilldelades nyligen Linköpingspolisens Seniorklubbs utmärkelse Årets Kask för sitt arbete med stadens ungdomar. Han fick då en plakett och 500 kronor. För att fira bjöd han kollegorna på tårta.
– Det här är inte ett jobb man gör ensam, säger han om utmärkelsen.

 

 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst