ANNONS:

ANNONS:

 
 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 6. Den delas ut i december till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Forskarförslag:
Filma alla biljakter

Publicerad 2016-09-07

Aktuellt Öka användningen av helikopter och filma alla biljakter för bevisföring och utbildning. Det föreslår Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin, efter en kartläggning av polisens biljakter under tre år, 2013-2015.

Han föreslår även skärpta straff för trafikanter som inte stannar på polismans tecken för att minska antalet biljakter.
–En diskussion som jag också vill ha igång i polisorganisationen är att trötthet faktiskt kan vara en lika hög riskfaktor som alkohol. Poliser som känner trötthet i slutet av ett arbetspass bör avstå riskfyllda biljakter, säger Jörgen Lundälv, som är gästforskare vid Umeå universitet.

I forskningsstudien har han kartlagt mediarapporteringen av biljakter under tre år. Totalt handlar det om drygt 600 biljakter och under perioden har Lundälv kunnat notera en kraftig ökning av antalet minderåriga som befinner sig i flyktbilar.

Under perioden skadades 42 personer i flyktbilar och 23 poliser. Två misstänka flyende omkom och utanför Fredrika I Västerbottens län avled en polis i november förra året.

Jörgen Lundälv har tidigare varit kritisk till hur polisen agerar i trafiken. Hans nya kartläggning har fokus på riskerna med biljakter och tänkbara åtgärder för att minska riskerna.

I endast 19 fall av drygt 600 som Lundälv studerar har polishelikopter använts. I en kommentar till TT om rapporten säger kommissarie Martin Lundin vid Noa att helikoptrar är dyra och användning av dessa måste vägas mot andra kostnader.
–Helikoptrar kan med fördel komplettera eller ersätta biljakter. Jag hoppas att Polisen nu använder sig den av möjligheten i betydligt större omfattning när man nu investerat i nya, avancerade helikoptrar.
–Men jag blir lite orolig när jag hör Noa prata om kostnader. Det kan också finnas en tveksamhet kvar att använda helikoptrar efter den JO-kritik som utdelades när en ung mc-förare i Stockholm avled 2011 efter att ha kört in i en vägbom när Polisen följde efter honom med helikopter, säger Jörgen Lundälv.

Fredrik Mårtensson
frilansjournalist

 

Hela rapporten Vilda biljakter, viljor och skador kan läsas här